Kontakta oss

UTRIKES

Irland återförstatligar vården i kampen mot Corona

Publicerat

den

UTRIKES Den irländska staten kommer ta kontroll över den privata vården i kampen mot Corona. Sedan tidigare har både Spanien och Filippinerna återförstatligat. I Sverige görs det tvärtom och privatiseras.

Irland kommer att återförstatliga vården tillfälligt och ta kontroll över de privata alternativen meddelade regeringen på en presskonferens i tisdags. Kontrollen kommer att vara tillfällig och upphöra när Coronakrisen är över.

Genom återförstatligandet kommer de få tillgång till över 2000 extra bäddplatser, nio laboratorium och tusentals extra personal. Hälsoministern Simon Harris säger att återförstatligandet är för allmänhetens bästa och för att se till att alla kommer få likvärdig och gratis vård.

I Irland har lite över tusen personer bekräftats smittade varav sex personer har avlidit.

Tredje landet som återförstatligar
Irland är inte det första landet som återförstatligar vården i kampen mot Corona. Spanien var det första landet som återförstatligade vården i kampen mot Corona. Efter Italien är Spanien det värst drabbade landet i Europa.

I Filippinerna meddelade presidenten Rodrigo Duterte på en presskonferens att staten kommer att återförstaliga vården tillfälligt i kampen mot Corona. Det var i Filippinerna som det första Corona-relaterade dödsfallet skedde utanför Kina.

Moderaterna säljer ut
Samtidigt som flera länder återförstatligar vården gör Moderaterna i Sverige tvärtom. Tidigare i veckan klubbade Alliansen och miljöpartiet i Region Stockholm att sälja Bromma Sjukhus till Vectura AB för 570 miljoner kronor. Bromma Sjukhus har runt 100 vårdplatser.

Vectura AB var tidigare ett statligt fastighetsbolag men 2012 såldes bolaget ut av Reinfeldt till den ökända överklassfamiljen Wallenberg.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se