Kontakta oss

EKONOMI

SKF tänker dela ut miljardvinst trots ekonomiskt stöd från staten

Publicerat

den

EKONOMI Kullagertillverkaren SKF permitterar 1 500 tjänstemän och får därmed stöd av staten. Samtidigt tänker företaget dela ut en miljardvinst till sina aktieägare.

Idag informerade företaget SKF att de kommer permittera 1 500 tjänstemän under de nästkommande åtta veckorna. Tjänstemännen kommer att gå ner till 40% av arbetstiden samtidigt som de får behålla 92,5% av lönen. Staten kommer stå för en stor del av lönekostnaderna.

Samtidigt som företaget får ekonomiskt stöd för sina permitteringar kommer de också betala ut 1,3 miljarder i vinst till aktieägarna rapporterar tidningen ETC. Beslutet kommer tas på en bolagsstämma imorgon.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Volvo som permitterar hela personalstyrkan på runt 20 000 också planerat att dela ut miljardvinster. Efter massiva protester på bland annat sociala medier har Volvo nu valt att skjuta upp bolagsstämman som skulle godkänna vinstutdelningen. Bolagsstämman är flyttad till hösten.

Kan skärpa lagarna
Flera politiker har irriterat sig på att storföretagen tänker dela ut miljardvinster samtidigt som de får ekonomiskt stöd från staten. Finansministern Magdalena Andersson avvaktar för att se hur tillväxtverket kommer tillämpa lagen om korttidspermitteringar före hon tänker göra några ändringar. Om företagen exploaterar systemet och tar emot ekonomiskt stöd samtidigt som de delar ut vinster kan det bli aktuellt med en hårdare lagstiftning som stoppar detta.

– Vi ska se hur Tillväxtverket tillämpar lagstiftningen. Det är inte klart än, och då får vi se utifrån tillämpningen om det är så att vi ska skruva i lagstiftningen. Vi har försökt att göra den här lagen så enkel som möjligt, för att det ska vara lätt att använda i en kristid och att det ska vara lätt för små företag att använda den, säger Magdalena Andersson till Expressen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se