Kontakta oss

LEDARE

Till och med borgarna fattar att nyliberalismen inte fungerar

Publicerat

den

LEDARE När inte ens högern längre tror på sina nyliberala idéer är det dags för att bygga upp ett nytt system fritt från nyliberalism.

Mitt under Coronahysterin talas det högljutt om lösningar. Ett vaccin lär inte komma före årets slut. Därför måste fokus ligga på att minska spridningen. De personer som är i riskzonen ska isoleras i väntan på att faran är över. Även om Corona skulle försvinna relativt smärtfritt från Sverige är det bara en tidsfråga innan nästa pandemi kommer.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och överläkare på Uppsala universitet, har varnat för att pandemier kommer bli allt mer förekommande. Enligt Olsen kommer mer än 70% av infektionerna vi människor drabbas av från djur. En växande befolkning och större djurindustri leder till ökade chanser för nya pandemier att uppstå.

När det nu troligen är så att vi kommer se fler pandemier bör fokus flyttas från att hitta nya vaccin till att bygga ett samhälle som klarar av att hantera samhällsfarliga virus och dessutom minska risken för att spridning uppstår. Då är det nyliberala samhället motsatsen till det vi behöver.

Coronaviruset belyser tydligt bristerna i nyliberaliseringen av vården. Nedskärningar i svensk vård har pågått en längre tid. Ett exempel är antalet intensivvårdsplatser som sedan 1993 minskat från över 4300 till 574 platser 2018, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Sjukhuset Nya karolinska har varslat tusentals arbetare de senaste åren. Inte ens Moderaterna klarar av att försvara den extremistiska nyliberala synen på hur vård ska bedrivas. Partiledaren Ulf Kristersson vill ordna ett statligt sjukvårdslager.

Det var Reinfeldt och alliansen som avskaffade det lager vi hade tidigare. Det gjorde Moderaterna i samband med avregleringen av apoteksmarknaden. Innan denna var de statliga apoteken tvungna att ha ett beredskapslager förberett.

I dessa kristider talar inte högern längre om de privata alternativen som de annars vurmar för. Istället blir det staten och det offentligt ägda som ska lösa problemen. Samma stat som de jobbat hårt för att nedmontera och sälja ut. Nu när inte ens högern längre tror på det nyliberala systemet är det dags att bygga på något nytt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se