Kontakta oss

INRIKES

Islamistisk sexsektledare bakom riktad propaganda till svenskkurder

Publicerat

den

adnanoktarflygblad2

INRIKES| Den senaste veckan har flera svenskkurder mötts av riktad turkisk högerpropaganda i sina hem. Propagandans syfte är att försöka förmå svenskkurder att ta avstånd från Kurdistans Arbetarparti, PKK.

Svenskkurder på olika platser i landet uppger att de har fått motta den proturkiska propagandan i sina hem. Propagandan rör sig om broschyrer och i något fall har mottagaren även mötts av böcker. Ingen av de drabbade svenskkurderna har själva beställt propagandan. Mycket pekar på att det är turkiska högeraktivister som ligger bakom det hela.

En av de utsatta svenskkurderna uppger att hon fick turkpropagandan i sitt brevinkast vid 22-tiden i tisdags. Kvinnan som bor strax utanför Stockholm är inte ensam. Enligt Aktuellt Fokus källor ska även liknande incidenter ska ha skett i Skåne, Södermanland och Västmanland.

adnanoktarsflygblad

Boken och broschyren damp ner i brevinkastet vid 22-tiden i tisdags.

Islamistisk sexsektledare

Bakom högerpropagandan står den turkiska islamisten och högernationalisten Adnan Oktar. Oktar är bland annat grundare av ”Stiftelsen för bevarandet av nationella värderingar” MDKV) och är öppen med att han är högernationalist. Utöver det har han även gett ut en rad böcker och artiklar under pseudonymen Harun Yahya.

Adnan Oktar är även känd för att vilja reformera islam och har sedan länge stöttat Turkiets diktator Erdogan. Hans arbete med att reformera islam har bland annat skett via hans personliga sexsekt som växte fram under 1980-talet. Enligt människor som har hoppat av den ökända sexsekten delade Adnan Oktar upp sektens kvinnor in i två kategorier, ”systrar” och ”konkubiner” – männen inom sekten kallade han för ”bröder”. Enligt sektens regelverk var ”konkubinerna” ”brödernas” fruar. Samtidigt betraktades alla ”systrar” som Adnan Oktars fruar i hans privata harem.

Adnan Oktars anhängare i Sverige har spridit kurdfientliga budskap sedan tidigare. Så sent som i våras delade turknationalister ut samma broschyr i Stockholm och i Malmö.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se