Kontakta oss

UTRIKES

Nya lagförslaget: Våldtäktsmän ska gifta sig med offret

Publicerat

den

UTRIKES Ett nytt turkiskt lagförslag föreslår att en våldtäktsman ska gifta sig med sitt offer för att slippa straff.

Turkiska lagstiftare planerar att lägga ett lagförslag om att våldtäktsmän ska slippa straff om de gifter sig med sitt offer rapporterar The Independent. Lagförslaget riktas främst till de som kan straffas om offret är under 18 år. Lagförslaget kommer att läggas i slutet av månaden. Lagförslaget är till för att våldtäktsmannens familj inte ska tappa sin heder.

Lagförslaget möts av protester från kvinnorättsrörelser och vänsterpartiet HDP. HDP som utgör en opposition har fått flera av sina medlemmar fängslade, inklusive partiledaren Selahattin Demirtas.

I Turkiet måste båda personerna vara över 18 för att kunna gifta sig. Trots åldersgränsen släppte regeringen en rapport 2018 som visade att 482,908 barnäktenskap hade ägt rum där kvinnan var under 18 år.

Turkiets konservativa diktator Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att jämlikhet mellan könen är onaturligt. Han påstår också att kvinnor måste föda minst tre barn för att deras liv ska vara fullbordat.

Tidigare har det funnits liknande lagar i Egypten, Jordanien, Libanon, Marocko, Tunisien och Palestina. De länderna har numera avskaffat dessa hederslagar efter protester från kvinnorättsorganisationer.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se