Kontakta oss

UTRIKES

Islamska Staten tvingas halvera lönerna efter nederlagen

Publicerat

den

ISLAMSKA STATEN| Det salafistiska terrornätverket Islamska Staten har börjat få ekonomiska svårigheter efter sina förluster på slagfältet. Nya dokument från terrornätverket avslöjar att de har varit tvungna att halvera soldatlönerna.

Fram tills 2014 sågs Islamska Staten som en obesegrad och framgångsrik styrka men då terrornätverket försökte erövra landområden i Kurdistan blev det stopp. Kurderna försvarade sina områden och senare med hjälp av både USA och Ryssland har kurdiska trupper inlett en offensiv som lett till att IS territorium har minskat betydligt. Enligt militära experter är det framförallt socialistiska försvarsstyrkor som har stått för den mest effektiva krigföringen mot terrornätverket.

Nu har det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter släppt en rapport som blottlägger IS stora ekonomiska problem. Enligt rapporten har de tvingat sänka den genomsnittliga soldatlönen från ungefär 6800 kr till drygt hälften runt 3400 kr.

Samtidigt är terrornätverket fortfarande de som betalar ut högst soldatlöner i regionen. Höga löner har varit en strategi för att kunna rekrytera lättare. Soldater som strider mot det salafistiska terrornätverket får i genomsnitt 1700 kr i lön, det vill säga drygt hälften av vad IS betalar efter de halverade soldatlönerna.

Islamska Statens oljebransch har fått stora problem

En av de största inkomstkällor för Islamska Staten har sedan länge varit deras kontroll över olja. Med hjälp av Turkiet har de smugglat ut olja ur Mellanöstern och tjänat miljontals dollar. Sedan USA, Ryssland och Frankrike gett sig in i striderna har den oheliga alliansen lagt fokus på att bomba oljefält och störa ut deras ekonomi. Även deras tankbilar på vägarna har varit eftersökta mål.

IS andra inkomster består av skatt och tvångsavgifter i deras ockuperade områden. Tidigare tjänade de stora pengar på sina erövringar och ockupationer då de beslagtog motståndarnas egendom och förmögenheter. Även banker och deras likvida medel blev beslagtaget. Enligt Londonbaserade institutet IHS Jane’s minskade de IS-kontrollerade områdena med fjorton procent under 2015, något som kan förklara varför terrornätverket nu tvingas halvera sina löner.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se