Kontakta oss

NOTISER

Israel vill stjäla svensk fisketrålare

Publicerat

den

shiptogaza-hbg_8440_0
PALESTINA| Den Israeliska staten har inlett en rättsprocess för att försöka konfiskera Ship to Gazas fisketrålare Marianne av Göteborg . Båten användes senast den 29 juni i ett försök att bryta den olagliga israeliska blockaden av Gazaremsan. Ship to Gaza hade som mål att donera båten till Palestinian fisherman’s association efter aktionen.

Enligt handlingarna som israeliska staten har lämnat in till domstolen i Haifa anser de att de har rätt att borda och konfiskera fartyg på internationellt vatten om de eftersträvar att bryta blockaden. De anser att blockaden är rättfärdigad då Hamas har den politiska kontrollen av Gazaremsan. Kritiker menar att det hela är att betrakta som ett politiskt sjöröveri.

Ship to Gaza protesterar och kommer med hjälp av israeliska advokater bestrida staten. Både svenska och norska utrikesdepartementet har protesterat mot bordningen på båten och hävdar att det bryter mot internationell rätt. Israels blockad har även mött kritik från EU och den svenska regeringen.

Israeliska staten driver sedan tidigare samma process mot Ship to Gazas tidigare aktion 2012 med båten Estelle. 2014 avvisades israeliska statens av domstolen och fallet har överklagats till högsta domstolen som ännu inte tagit ett beslut i ärendet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se