Kontakta oss

UTRIKES

Israeliska högerpolitiker jublade efter explosionen i Beirut

Publicerat

den

ISRAEL   Flera tongivande israeliska högerpolitiker fördömer sympatierna med den libanesiska civilbefolkningen efter gårdagens explosion i Beirut. Somliga går ännu längre och uttrycker glädje över det inträffade.

Över hundra dödade och drygt fyratusen skadades av gårdagens enorma explosion i Libanons huvudstad Beirut. Strax efter explosionen gick både Israels försvarsminister och utrikesminister ut och erbjöd humanitär hjälp till Libanin. Något som har rört upp starka känslor och skapat politiska konflikter i landet.

Fördömer sympatierna

Premiärminister Benjamin Netanyahus son Yair Netanyahu fullkomligen rasade över israeler som uttryckte sympatier med libaneserna efter den enorma explosionen som skakade Beirut igår. När Tel Avivs borgmästare Ron Huldai gick ut med att Tel Avivs stadshus skulle hedra de omkomna och skadade genom att lysa upp stadshusets fasad med färgerna av den libanesiska flaggan, gick Yair Netanyahu ut på Twitter och kallade sympatierna för galenskap. Det rapporterar bland annat Times of Israel.

”Detta är galet. Libanon är officiellt en terrorstat”, twittrade Yair Netanyahu samtidigt som han spred fake news om att solidaritetshandlingen var olaglig.

Tidigare idag gick även Israels före detta justitieminister Ayelet Shaked ut och fördömde att Tel Avivs stadshus uttryckte sympatier med offren. Enligt Ayelet Shaked som är ledamot i Israels utrikes- och försvarsutskott borde Tel Avivs stadshus hellre uttryckt sina sympatier för de illegala ockupanter som vräktes från Gush Katif i Gazaremsan 2005. På Twitter skriver hon att stadshuset fick fiendens statsflagga och att världen är upp och ner.

Uttryckte glädje

Den israeliska partiledaren för nationalistpartiet Zehut, Moshe Feiglin, uttryckte glädje efter han fick höra talas om explosionen. I ett Facebookinlägg kallade han de som låg bakom explosionen för hjältar.

”Ett riktigt tack till alla de genier och hjältar som organiserade detta stora firande av kärlekens dag”, skrev han och hänvisning till den judiska högtidsdagen Tu B’av som inträffade idag onsdag.

Parlamentsledamoten Bezalel Smotrich från högerpartiet Jewish Home-party, skrev på Twitter att Israel bara ska erbjuda Libanon hjälp om det är i Israels strategiska intresse.

”Moraliskt sett har vi ingen skyldighet eller behov av att ge en hjälpande hand till en direkt fiendestat,” skrev han på Twitter.

Se den enorma explosionen nedan.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se