Kontakta oss

iFOKUS

Möt aktivisterna bakom Sveriges första matbank

Publicerat

den

AF SOMMAR Redan för 2009 konstaterade Vetenskapsradion att Sverige saknade en riktig matbank. Nu tio år senare tänker aktivisterna från föreningen Kontrapunkt i Malmö göra något åt saken. ”Vi tänker bygga Sveriges första matbank”, säger Sofie Malm från Kontrapunkt i Aktuellt Fokus sommarprogram.

Kontrapunkt i Malmö har funnits i 10 år och har under tiden varit en plats för kreativt skapande och sociala möten. Mest kända blev föreningen under flyktingkrisen 2015. Samtidigt som staten och Malmö kommun stod handfallna var Kontrapunkt drivande i arbete med att ordna tak över huvudet till 17 000 nyanlända flyktingar. Nu kommer föreningen starta Sveriges första matbank. Det säger aktivisterna Johanna och Sofie här på Aktuellt Fokus i sommarprogrammet, AF Sommar.

– Istället för att mäta allt värde i pengar så kan vi mäta det i vad det faktiskt ger oss i form av en mätt mage, en lagad cykel eller ett inspirerande möte. Det är ett sätt för oss att ta hand om samhällets överflöd. istället för att kastas tar vi hand om maten och ser till att den kommer alla till godo, säger Sofie Malm i programmet.

Efter att Kontrapunkt vann en juridisk strid mot en av Malmös rikaste och mäktigaste män blickar föreningen mot nya mål för att underlätta vardagen för vanligt folk. Just nu bygger Kontrapunkt upp en helt ny verksamhet i en splitterny lokal. Flera byggföretagare, butiker och restauranger har redan börjat sponsra Kontrapunkt helt gratis. Lyssna på Johannas & Sofies sommarprat om vikten av platser för att skapa långsiktiga och hållbara alternativ i ett samhälle där mötesplatser stänger och resurserna påstås inte räcka till.

Lyssna på programmet nedan och glöm inte att sponsra matbanken med en byggsten på: https://bygglove.nu/

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons