Kontakta oss

iFOKUS

Järnrörsmän och förintelseförnekare bakom ny mediasatsning

Publicerat

den

Faksimil Exakt24

iFOKUS ”Exakt24” kallar sig själva för en ”politiskt oberoende nyhetssajt” med en ”konservativ och nationalistvänlig ledarsida”. Men hur ser det ut på riktigt? Bakom satsningen står en före detta SD-topp och aktivister från vad Säkerhetspolisen klassificerar som den våldsbejakande högerextrema miljön.

Exakt24 kallar sig för politiskt oberoende men har kopplingar till såväl Sverigedemokraterna som till Nordiska Motståndsrörelsen och numera nedlagda Nationaldemokraterna. Nyhetslänkarna från Exakt24 började först spridas på den ryska sajten VK.com och i SD-närstående Facebookgrupper. Nu sprids länkarna av nykonservativa nationalister på bland annat Twitter och Flashback. Men vilka är dom egentligen? Aktuellt Fokus har granskat personerna bakom den nya mediasatsningen.

Ansvarig utgivare ville inte svara på om förintelsen ägt rum

Ansvarig utgivare för Exakt24 är före detta ND-politikern Sanna Hill, mångårig aktivist med kopplingar till bland annat Nordiska Motståndsrörelsen. Men när Exakt24 lanserades beskrevs Sanna Hill bara som en person med bakgrund i Sverigedemokraterna.

”Ansvarig utgivare är Sanna Hill, även hon med bakgrund inom Sverigedemokraterna där hon bland annat var distriktsordförande inom ungdomsförbundet. Den senaste tiden har hon varit med och byggt upp Nya Tider – Sveriges första nyhetstidning i modern tid som inte har en socialistisk eller liberal inriktning och som har beviljats presstöd. Sanna Hill”, skriver Exakt24.

Sanna Hill var en del av Sverigedemokraternas ungdomsförbund – fram till 2008. Då lämnade hon SD och blev medlem i Nationaldemokraterna. Anledningen till att hon gick in Nationaldemokraterna kan sammanfattas med att Sanna Hill var övertygad om att den svenska folkstammen hotas av utrotning på grund av rasblandning och att Sverigedemokraterna inte arbetade för svenska folkets överlevnad. Det skrev hon helt öppet i Nationaldemokraternas veckotidning, Nationell Idag, i valrörelsen 2010.

”jag vet att en del tänker rösta på blåsippepartiet i år. Varför jag inte lägger min röst på detta parti är inte en särskilt svår fråga att svara på, jag bryr mig helt enkelt inte bara om den svenska kulturen, utan bryr mig även om det svenska folket. Jag vill inte endast bevara den svenska folkdräkten, utan även personen som är klädd i den. Hur rotlös skulle inte jag känna mig om jag åkte bort till Kina, åt sushi och någon sa till mig att jag därför var kines? Nej, rotlösheten måste bort och stoltheten väckas åter – det blir ingen röst på Sverigedemokraterna för min del. Och så var den saken klar, som man brukar säga.

Jag kom i kontakt med Nationaldemokraterna för två år sedan nu. Det har gett mig mycket. Förutom det faktum att jag har lärt känna fantastiska personer och fått ta del av en uppbyggande gemenskap som aldrig tycks sina har jag funnit ett parti som bedriver helhjärtad kamp på heltid. Kampen för vårt folks överlevnad, för bättre och tryggare värderingar och för stolthet och mod, kräver hela ens person och hela ens tid. Det är dags att sätta samhällets väl före egennyttan.”, skrev Sanna Hill i slutet av augusti i Nationell Idag.

Efter att Sanna Hill valts in styrelsen för Nationaldemokratisk Ungdom valde ungdomsförbundet att samarbeta med öppet nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen. 2011 blev Sanna Hill rikskändis då hon blev nämndeman i Södertälje och intervjuades av Tv4. I intervjun vägrade Sanna Hill svara på frågan om demokrati är ett bra system och om hon tror att förintelsen ägt rum. Samma år avslöjade Sveriges Radio att Sanna Hill medverkat som skribent på NMR:s hemsida Nordfront.

Efter att Nationaldemokraterna splittrades och lades ned 2013/2014 fortsatte Sanna Hills engagemang då hon var med och utvecklade den högerextrema veckotidningen Nya Tider.

Järnrörsmannen Erik Almqvist

Chefredaktör för den högerextrema publikationen är ingen mindre än Erik Almqvist som tvingades avgå efter SD:s så kallade ”järnrörsskandal”. Mellan 2007-2010 var Erik Almqvist förbundsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom och arbetade som politisk sekreterare åt moderpartiet i Kristianstad. 2010 tog han klivet in i riksdagen och 2012 blev Erik Almqvist Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson. Knappt tio månader efter att Almqvist blivit SD:s finansministerkandidat publicerade tidningen Expressen ett videoklipp på en stupfull Erik Almqvist som beväpnade sig med järnrör på stan samtidigt som han bråkade i en krogkö. Expressen avslöjande ledde till att Erik Almqvist lämnade sina politiska uppdrag efter att han fått en saftig fallskärm på fyra miljon kronor.

Polisanmäld Nya Tider-reporter

Sanna Hill är inte den enda på Exakt24 som har bakgrund på Nya Tider. Fram tills nyligen arbetade även reportern Jesper Johansson på Nya Tider. Så sent som i slutet av september besökte Jesper Johansson och Nya Tider-redaktionen bokmässan i Göteborg. Väl på bokmässan började tidningens reportrar trakassera och ofreda flera mässbesökare, vilket resulterade i att polisen tvingades avhysa två av Nya Tiders reportrar och att Jesper Johansson blev polisanmäld för ofredande. Precis som Sanna Hill och Erik Almqvist har Jesper Johansson även bakgrund i Sverigedemokratisk Ungdom.

Partistyrelseledamot i AfS

En av grundarna är även Markus Jonsson, tidigare pressekreterare inom Moderaterna och numera partistyrelseledamot i Alternativ för Sverige.

Markus Jonsson är även före detta ledarskribent på borgerliga Östgöta Correspondenten och Barometern samt tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Jonsson har även varit delaktig i den konspiratoriska tidningen Folkets Dagblad.

Politiskt oberoende nyhetssatsning? Skulle inte tro det. Exakt24 är inget annat än Nya Tider i nya kläder.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se