Kontakta oss

INRIKES

Johan Pehrson: ”Ryssland låg bakom FRA-protesterna”

Publicerat

den

Johan Pehrson - Pressbild Liberalerna

STOCKHOLM   Det var Ryssland som låg bakom de svenska jätteprotesterna mot FRA-lagen 2008 – det menar Liberalernas nytillträdde partiledare Johan Pehrson.

När den så kallade FRA-lagen presenterades av den borgerliga regeringen 2008 möttes den av hård kritik. Lagförslaget innebar i praktiken att Försvarets Radioanstalt skulle få rätt att signalspana på medborgare utan några brottsmisstankar. Lagen möttes av massiva protester och stora demonstrationer i stora delar av det svenska samhället. I en en opinionsundersökning som genomfördes av Novus Opinion på uppdrag av TV4-nyheterna sade 56 procent av svenskarna nej till FRA-lagen medan endast 34 procent var för.

Skyllde på Ryssland

Liberalernas nytillträdde partiledare Johan Pehrson stod på partiledningens sida i dåvarande Folkpartiet 2008 och försvarade lagen från kritiker både i och utanför den liberala rörelsen. I efterhand erbjuder Pehrson en fantasifull förklaring till de folkliga protesterna: det var ryska staten som låg bakom dem.

”Kommer ihåg granskningen av FRA-debatten. Ett PR-jippo så klart. Sannolika kopplingar till Ryssland”, skrev Pehrson i en kommentar till partikollegan Fredrik Malm på Twitter i maj 2020.


Erkänner att bevisning saknas

På twitter refererar Pehrson till en artikel från 2009 i borgerliga DN. Samtidigt medger Pehrson att det inte läggs fram några bevis i artikeln.

-Finansiering av FRA-kampanjen gjordes inte av mig. Men Ryssland är aggressivt och hade ett stort intresse i att sänka signalspaningen över Sveriges gränser. Men korrekt inga bevis, skriver Pehrson i ett svar till Timbros Caspian Rehnbinder.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se