Kontakta oss

INRIKES

Liberalernas vallöfte: Sänkta löner

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES   Ny näringslivsundersökning om riksdagspartierna och företagslivet släppt inför valet. Liberalernas vallöfte: Sänkt lön för ungdomar.

Samtidigt som matpriserna och elkostnaderna skenar tack vare inflationen har webbtidningen företagande.se gjort en undersökning om vad riksdagspartierna vill göra för företagarna i Sverige. I undersökningen är det ett parti som utmärker sig, Liberalerna, partiet vill nämligen sänka lönerna för unga och nyanlända invandrare.

”en ny anställningsform med något lägre ingångslön och avskaffade arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända.”, står det hemsidan.

10 000 kr/mån för heltidsjobb

Liberalerna kallar modellen för ”Inträdesjobb” och går ut på att delar av den svenska arbetarklassen ska tvingas jobba för 70 procent av lägstalönen inom Sveriges samtliga branscher.

I klarspråk innebär modellen att människor ska tvingas utföra heltidsarbeten för så lite som 10-12 000 kronor i månaden.

För personliga assistenter inom vården innebär det att dagens lägstalöner på 17 500 sänks till 12 250 i kronor i månaden. Ett lönetapp som motsvarar nästan 60 000 kronor per år.

Ytterligare lönedumpning

Om politikerna avskaffar arbetsgivaravgiften borde det innebära högre löner för unga och nyanlända. Detta eftersom arbetsgivaravgiften är avstått löneutrymme som bland annat avser en rad trygghetsförsäkringar som till exempel arbetsskadeavgift och sjukförsäkringsavgift. Men Liberalerna vill istället att löneutrymmet ska gå till företagen, vilket innebär ytterligare lönedumpning för unga och nyanlända.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se