Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna bryter vallöfte efter tre dagar

Publicerat

den

INRIKES    I lördags gick Liberalerna ut med att man omvärderat synen och vallöftet om tuffare tag mot friskolorna. Tre dagar senare röstade Liberalerna nej till tuffare ersättningsregler för friskolorna.

På Liberalernas valkickoff gick partiledaren Johan Pehrson ut med att Liberalerna numera ändrat sin syn på friskolorna.

– Att välja skola är inte som att välja tandborste, skolan är samhällskritisk och livsavgörande. Vi ser att friskolorna behöver verka i ett betydligt stramare ramverk än idag, därför behövs en ny friskolereform där både valfrihet och kvalitet säkras, sa Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Efter valkickoffen tog det dock bara tre dagar innan Liberalerna satt i riksdagens utbildningsutskott och röstade nej till tuffare regler för friskolorna. Under tisdagens sammanträde i riksdagens utbildningsutskott var det nämligen bara S, V och MP som ställde sig bakom regeringens förslag om tuffare regler för friskolor och rättvisare villkor för kommunala.

Idag får alla skolor en så kallad skolpeng för varje enskild elev. Men enligt skollagen har kommunerna ett särskilt ansvar för att tillhandahålla utbildning till kommunens alla skolbarn. När en elev istället väljer att gå på en friskola försvinner därmed kommunens skolpeng medan kostnaderna för skolbyggnader, lokaler med mera finns kvar. Detta vill regeringen nu ändra på så att kommunerna inte ska lida mer ekonomiskt i onödan. I regeringsförslaget ingår även ändrade ersättningsregler för huvudmän som driver friskolor.

Källa: Riksdagen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se