Kontakta oss

INRIKES

Just nu: Polisen avhyser demonstranterna som utsattes för nazistisk bilattack

Publicerat

den

MALMÖ Efter attacken mot de demonstrerade irakierna gick demonstranterna ut i Kvällsposten och berättade om hur de upplever att polisen inte bryr sig om det rasistiska hotet. Knappt tre dygn senare kom polisen för att avhysa demonstranterna från platsen.

De irakiska demonstranterna har demonstrerat utanför Migrationsverket i drygt en månad. Protesterna riktar sig mot Migrationsverkets asylavslag och under tiden har demonstranterna uppgett att polisen inte verkar bry sig. Den senaste bilattacken som utfördes av en beväpnad nazist tillhörande Nordiska Motståndsrörelsen var nämligen endast kulmen på en rad angrepp och hot den senaste månaden.

NMR-medlemmen som har erkänt söndagens bilattack säger i förhör att han agerade eftersom han anser att irakierna inte har rätt att vistas i landet. Trots det släpptes han bara fem timmar efter attacken. Igår kunde Aktuellt Fokus även berätta att polisen inte gett ansvarig åklagare vital information om ärendet.

Vid 10-11-tiden under torsdagsförmiddagen tog polisen kontakt med de irakiska demonstranterna. Enligt ögonvittnen som var på platsen krävde poliserna att demonstrationen skulle avslutas och att demonstranterna skulle avhysas från platsen. Någon skriftlig information ska inte ha delats ut initialt. Vid 15-tiden fanns demonstranter och poliser fortfarande på platsen.

15.30-tiden började polisen göra sig redo för att beslagta demonstranternas tält, filtar och banderoller.

Strax före 16.00-tiden började polisen gripa människor på platsen. Ett stort antal poliser befinner sig på platsen just nu.

Texten uppdateras…

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se