Kontakta oss

INRIKES

Inflyttad arbetarklass skapar upprörda känslor i rika stadsdelen

Publicerat

den

Foto: Wikicommons media

MALMÖ    Blandade boendeformer har blivit en het fråga i Malmö efter människor med arbetarklassbakgrund flyttat in i nybyggda hyreshus i rikemansstadsdelen Limhamn. Anledningen är för att de nyinflyttade är arbetarklass som tjänar för lite pengar. vilket har skapat upprörda känslor bland de välbärgade och rika.

De nybyggda hyreshusen ligger vid det gamla kalkbrottet i Limhamn. Området som numera kallas för Limhamns sjöstad var länge fyllt med ödetomter och nedlagda industrilokaler, men på senare år har det utvecklats till ett av Malmös snabbast växande bostadsområden. Från kommunens sida har Malmös kommunala bostäder medvetet valt att satsa på nyproducerade hyreslägenheter. På andra sidan vägen mittemot hyreslägenheterna ligger radhus och bostadsrätter, ett stenkast bort ligger de eftertraktade 1800-talshusen och det är här i den välbärgade myllan som grannar har börjat protestera mot att människor från de lägre samhällsklasserna har börjat flyttat in i stadsdelen. En som protesterar är Limhamnsbon Mia Lindroth som bor i ett radhus som är värderat till nästan sju miljoner kronor.

– Många av oss betalar dyrt för att bo här och så flyttar det in en granne med sociala komplikationer. Det känns inte så kul, säger Mia Lindroth till tidningen Kvällsposten.

Aktuellt Fokus har pratat med Limhamnsbon Maria Nilsson. Enligt Maria Nilsson borde de nya hyreshusen aldrig ha byggts.

– Lägenheterna aldrig ha byggts här från första början. Vi på Limhamn är inte vana med den formen av klientel. Det blir en kulturkrock. Vi har betalat mycket för vår bostadsrätt, säger Maria Nilsson.

Vad menar du med kulturkrock?

– De här människorna vet inte riktigt vad som är kotymt. Det har börjat lukta annorlunda. Under sommaren har man känt doften av grillat och man har även börjat se ungdomsgäng som hänger ute. Jag har även hört att det har blivit fler rån och stölder.

Enligt polisen har det inte skett fler brott i Limhamn sedan hyreshusen kom till.

– Det vet jag inget om men det är så jag upplever det när jag pratar med vänner och bekanta.

I andra stadsdelar har hyreslägenheter sålts och ombildats till bostadsrätter med motiveringen att det behövs blandade boendeformer. Borde inte det även ske på Limhamn?

– Det är skillnad. Vi som har köpt bostadsrätter här har betalat mycket pengar för att bo som vi gör, säger Maria Nilsson.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se