Kontakta oss

NOTISER

Just nu: Polisen har inlett en vräkningsaktion mot aktivister i Högdalen

Publicerat

den

högdalen
STOCKHOLM
| Just nu pågår febril polisaktivitet vid Högdalen Folkets hus. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus har polisen i skrivande stund omringat den gamla skola som aktivister har ockuperat sedan drygt fyra veckor tillbaka. Strax före 10.00. var området omringat av uniformerade polisen.

Vid lunchtid nåddes vi av uppgifter som gjorde gällande att vräkningen pågår. Vi nås av uppgifter av att vräkningen är polisens eget initiativ på grund av brottet olaga intrång. Det ska inte vara politikerna som har begärt vräkningen.

Enligt aktivister från Stockholm har polisen satt klockan 18.00 som sista sluttid för en planerad stormning. Sympatisörer till Högdalens Vänner som har legat bakom ockupationen uppmanar nu aktivister runt om i länet att ta sig till Högdalen.

13.28 – Enligt Stockholmspolisen ska vräkningen vara över. Till lokala medier har polisen gått ut med att hundar ska ha skickats in för att garantera att byggnaden är tom. Polisen har gått ut med att aktivister som har varit i byggnaden kan hämta eventuella värdesaker mellan klockan 13-18. Något som kommer att övervakas av polisstyrkan på plats.

Polisens information om att ockupationen var över kom vid 12.30-tiden. När Aktuellt Fokus når Stockholmspolisen får vi reda på att byggnaden tydligen ska vara tömd på människor sedan lite mindre än en timme tillbaka. Klockan är i skrivande stund 13.28. Men enligt obekräftade uppgifter till Aktuellt Fokus stämmer inte polisens uppgifter. Aktivister på plats med insyn i Stockholms aktivistmiljö gör gällande att polisen har missat en del ockupanter och att byggnaden trots allt inte är tömd.

13.30 – Högdalens Vänner har gått ut på mikrobloggen Twitter och uppmanar just nu sympatisörer och aktivister att ta sig till Högdalen för att visa stöd med aktivisterna som är kvar i byggnaderna.

högdalen2

14.00
– Enligt uppgifter på sociala medier har polisen talat om att gå in och släpa ut aktivister klockan 15.00.

14.43 – Aktivister bedriver allsång för den närvarande polisstyrkan. Enligt folk på plats sjunger har man bland annat sjungit Ebba Gröns gamla hitlåt, ”Beväpna oss”.

14.50 – Till Aktuellt Fokus säger Högdalens Vänner att de vill att fler sympatisörer tar sig till Högdalen för att stödja aktivisterna på plats.

14.59 – Enligt aktivisten Foujan Rouzbeh från Feministiskt Initiativ har polisen uppträtt tvivelaktigt och försökt provocera aktivister på plats. Aktivisterna ska ha tagit provokationerna med ro. Polisen kör ut aktivister från byggnaden men människor vägrar att försvinna från platsen.
högdalen3

15.06 – En journalist från den högerradikala nättidningen Nyheter Idag uppges ha blivit avvisad från platsen av polisen. Journalisten ska ha ställt sig och fotograferat aktivisterna på plats. Enligt uppgift ska journalistens kameralins ha blivit nedsmetad med veganmat strax före avvisningen vilket ledde till att journalisten blev fysisk och att ett mindre tumult uppstod. Det hela ska ha lugnat ner sig fort.

17.44 – Ockupationen är inte över. Aktivister har tagit sig upp på taket till byggnaden. De står och kallpratar och njuter av vädret.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons