Kontakta oss

KULTUR

Svenska artister: Säg nej till Eurovision i apartheidstaten

Publicerat

den

KULTUR 171 svenska artister och kulturarbetare har undertecknat ett stort upprop om att bojkotta årets Eurovision i Israel. En av anledningarna till uppropet är israeliska raslagar och Israels systematiska brott mot palestinierna.

Listan över svenska artister och kulturarbetare rymmer alltifrån stora författare och sångare till små poeter och skådespelare. I uppropet lyfter man bland annat frågan om Israels apartheidpolitik.

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.” skriver de 171 debattörerna.

Rapporter från Israel visar att palestinierna inte är ensamma om att bli utsatta för rasistiska raslagar. Giftermål mellan kristna och judar är exempelvis olagligt i Israel. Staten har även genomfört systematiska tvångssteriliseringar av afrikanska migranter. Men det som palestinierna utsätts för är på en helt annan nivå. I praktiken har palestinierna blivit rättslösa fångar i sitt eget land.

Enligt debattörerna försöker Israel utnyttja Eurovision för att dölja sina brott mot det palestinska folket.

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.” står det i uppropet.

För bara tre veckor sedan gick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ut och påpekade att Israels raslagar innebär att staten inte är till för alla dess medborgare. Uttalandet väckte stark kritik i Israel. I Sverige har uttalandet knappt uppmärksammats alls.

Läs hela uppropet på Aftonbladet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se