Kontakta oss

EU

EU-kritisk valfilm får inte marknadsföras på Facebook

Publicerat

den

SOCIALA MEDIER I måndags släppte Kommunistiska Partiet en annorlunda reklamfilm inför EU-valet där partiet uppmanar människor till att stanna hemma och ha sex istället för att gå till vallokalerna. Två dagar senare har Facebook förbjudit all marknadsföring av filmen.

Enligt Facebook är beslutet fattat med anledning av företagets policy om nakenhet. Absurt säger K:s pressekreterare Simon Renner.

– Det är ett helt absurt ställningstagande från Facebooks sida, ett ställningstagande som gör att vi inte tillåts komma ut med vårt budskap mitt i en valkampanj, vilket i förlängningen är ett hot mot demokratin, säger Kommunisternas pressekreterare Simon Renner.

Kommunisterna jämför Facebooks agerande med gamla tiders moralpanik och menar på att reklamfilmen inte skiljer sig åt från övrig reklam ute i samhället. Skillnaden är att Kommunisterna inte försöker sälja produkter på sex och nakenhet.

– För alla ärliga betraktare är det tydligt att filmen bygger på humor och till skillnad från övrig reklam i samhället inte använder sex eller nakenhet för att sälja en produkt. Att i offentligheten inte få kunna visa upp två personer som hånglar och tar av sig några klädesplagg påminner om en moralpanik som vi inte sett på länge i det här landet, fortsätter Simon Renner.

Inför EU-valet har EU spenderat miljontals euro på propaganda på sociala medier. Under valrörelsen har Facebook upprättat en hel stab vars enda uppgift är att hålla kolla koll på och sortera bort länkar, nyheter och statusuppdateringar som kan påverka EU-valet.

Om Kommunisternas reklam kommer påverka valet är osäkert men skrivande stund är K:s reklamfilm blivit den näst mest sedda valfilmen under valrörelsen i Sverige. Tidigare siffror från Novus har indikerat att valdeltagandet kommer bli rekordlågt

Se filmen nedan.

Lovar fler filmer

Enligt Kommunistiska Partiet kommer man släppa fler reklamfilmer under slutspurten i EU-valet. Huvudbudskapet från partiets sida är en total bojkott av EU-valet.

– EU:s högerpolitik kan inte ändras oavsett hur svenska folket röstar i valet den 26 maj. Det bästa för oss och Sverige vore att lämna EU. Vi tycker att vanligt folk istället för att rösta i EU-valet gott kan ägna sig åt bättre saker än att skänka legitimitet åt EU, Kommunisternas fackliga sekreterare Ulf Nilsson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se