Kontakta oss

UTRIKES

Kaliforniens värsta skogsbränder någonsin förväntas pågå augusti ut

Publicerat

den

KLIMATFÖRÄNDRINGEN Skogsbranden som härjar Kalifornien är den största i delstatens historia. Under tisdagen meddelade myndigheterna att branden förväntas pågå hela resten av augusti. Just nu kämpar över 14 000 brandmän med att bekämpa de okontrollerade bränderna som är ett direkt resultat av de pågående klimatförändringarna.

Just nu rasar åtta stora skogsbränder över hela Kalifornien. Den största av dem, Mendocino Complex, har hittills slukat närmare 1200 kvadratkilometer. De häftiga bränderna har inneburit att president Donald Trump, som är klimatförnekare, har tvingats klassa effekterna av klimatförändringarna som en storkatastrof.

Skogsbränderna i den drabbade delstaten förväntas pågå hela augusti ut. Enligt forskarna råder det inga tvivel om att det är klimatförändringarna som för med sig enorma katastrofer. När klimatforskarem och professorn i meteorologi, Michael Tjernström, kommenterade extremsommarens skogsbränder här i Sverige, sa han att det varmare klimatet innebär mer extremer av det slag som världen har sett de senaste månaderna.

– Det varmare klimatet för med sig en högre frekvens av den här typen av extremer – det vill säga långa torrperioder, extrem värme eller extrem nederbörd. Det är dessa typer av extremväder man kan koppla till klimatförändringar. Om man tittar på det över tid blir det här allt vanligare, säger Tjernström.

Se filmklipp från bränderna nedan.Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se