Kontakta oss

UTRIKES

Massiv bombcyklon drabbade Kalifornien

Publicerat

den

KLIMATET   En massiv bombcyklon och atmosfärisk flod slog till mot norra Kalifornien under söndagen. Störtfloder, översvämningar och förödelse i hela regionen.

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem för att bli evakuerade i bergen kring Santa Cruz. Två stora evakueringscenter har även öppnat i Sacramento. Myndigheterna har tvingats stänga av flera motorvägar efter jordskred och flera allvarliga trafikolyckor.

Enligt uppgift ska hundratusentals människor även drabbats av ett massivt strömavbrott. På bara några få timmar fick San Francisco och andra områden har fått ta emot mellan 15-25 centimeters regn. Den stora regnmängden orsakade översvämningar.

Togs på sängen

Myndigheterna visste om att ett stormoväder skulle dra in över delstaten men överraskades av hur snabbt den drog in. Enligt meteorologerna kommer ovädret vara tills på tisdag då det förväntas mattas ut.
En cyklonbomb uppstår och utlöses av ett atmosfäriskt tryckfall, så pass fort att det skapar ett våldsamt väder som anländer likt en exploderande bomb.

En atmosfärisk flod är en smal korridor med koncentrerad fukt i atmosfären. De atmosfäriska floderna är kända för att orsak översvämningar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se