Kontakta oss

INRIKES

Kan Tino Sanandaji inte räkna eller ljuger han bara?

Publicerat

den

INRIKES Antingen ljuger högerekonomen Tino Sanandaji om antalet polisanmälda våldtäkter i Sverige, eller så har han räknat fel med över 670 procent. Det visar en ny granskning.

Det råder inga tvivel om att antalet anmälda våldtäkter har ökat i Sverige. Enligt nationalekonomen Tino Sanandaji beräkning har våldtäkterna ökat med 700 procent. En otrolig ökning som egentligen borde resultera i en politisk jordbävning. Men det är bara ett problem med Sanandajis siffror. De stämmer inte – han har nämligen helt fel. Den kända nationalekonomen har nämligen räknat käpp rätt åt helvete.

En som har räknat på hur verkligheten faktiskt förhåller sig är debattören Maria Robsahm. I Robsahms uträkning står det klart att den faktiska ökningen av antalet anmälda våldtäkter ligger på 24 procent. Generöst avrundat uppåt blir det 30 procent – alltså 670 procent mindre än de siffror Tino Sanandaji har publicerat på sociala medier. Maria Robsahm har bland annat publicerat en graf där man kan se hur ökningen har sett ut de senaste åren. Hur man än vrider och vänder på det blir det totalt omöjligt att komma upp i en 700 procentig ökning.

I Maria Robsahms uträkning som utgår från Brottsförebyggande Rådets offentliga statistik har de polisanmälda våldtäkterna har ökat från 59 till 73 per 100 000 invånare på tio år. Det vill säga 676 procent mindre än vad Tino Sanandaji påstår på sociala medier.

”Detta är inget enkelt misstag. Detta är en medveten lögn.” skriver Maria Robsahm om Tino Sanandajis påståenden om våldtäkter.

Uppdatering: Tino Sanandaji fullkomligt rasar över Maria Robsahms beräkning på sociala medier. I ett Facebookinlägg påstår Sanandaji att han hänvisade till en DN-artikel som berörde 1975 års våldtäktsstatistik. Problemet är bara den att Tino Sanandaji aldrig preciserade sig, vilket man kan se på skärmdumpen av hans orgninalinlägg. Istället för att bemöta kritiken i sak väljer Tino Sanandaji att gå till hårt personangrepp mot Maria Robsahm. Bland annat kallar han henne för bedragare och trasig privatperson.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se