Kontakta oss

INRIKES

Liberalernas gruppledare gör sig skyldig till historierevisionism

Publicerat

den

INRIKES I en nypublicerad debattartikel ljuger Liberalernas gruppledare i Riksdagen, Christer Nylander, om borgerlighetens antidemokratiska historia. Bland annat påstår han att det var borgarna som låg bakom demokratins genombrott i Sverige.

Historieforskarna är eniga – de borgerliga partierna har gjort sitt yttersta för att bekämpa alla demokratiska framsteg i Sverige. Men enligt Liberalernas gruppledare i Riksdagen, Christer Nylander, verkar verkligheten inte spela så stor roll. I en nyligen publicerad debattartikel i Aftonbladet påstår Nylander att det var borgerligheten som gjorde att Sverige blev en demokrati.

”Om inte en borgerlighet växt fram under industrialismens 1800-tal hade vi knappast haft ett demokratisk genombrott.” skriver Christer Nylander.

Skolboksexempel på historierevisionism

Christer Nylanders påstående är ett skolboksexempel på historierevisionism. Det vill säga där en makthavare skriver om historien efter en politisk agenda, för att kunna använda den nya berättelsen som propaganda. Idag 2018 är samtliga borgliga partier totala motståndare till demokratisk ekonomi i Sverige. Historiskt har de borgerliga partierna dessutom motarbetat samtliga demokratiska reformer i Sverige.

Borgerlighetens demokrati var inte mycket till demokrati. Endast män med tillräckligt stora inkomster fick rösta i det borgerliga samhället.1918 gjorde borgarna sitt bästa för att motarbeta allmän rösträtt. 1919 röstade borgarna nej till kvinnlig rösträtt. 1921 röstade borgarna nej till att avskaffa dödsstraffet. 1941 motsatte man sig sänkt rösträttsålder. De som låg bakom demokratins genombrott i Sverige var definitivt inte borgerligheten – det var arbetarrörelsen.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se