KAPITALISM| Siffran för anmälda brott mot miljöbalken under 2015 uppges ha varit runt 5750 men knappt tre procent leder till åtal. Trots att lagen har skärpts sedan 70-talet har få kapitalister fått sitt rättmätiga straff.
En av de tidigaste stora miljöbrottsskandalerna i Svensk historia hör till BT Kemi i Teckomatorp. Företaget ska bland annat ha grävt ner tunnor med den farliga kemikalien Dinoseb i marken. Trots att företaget anmäldes kunde ingen dömas eftersom preskriptionstiden på två år för dumpat avfall redan gått ut. Företagets pengar fördes över till ett annat företag och saneringsarbetet som kommunen står för pågår än idag och betalas av skattebetalare.
Trots skärpningar av miljöskyddslagen har det inte lett till fler åtal eller större domar. Vid slutet av 90-talet fick Sverige en ny stor miljöskandal i form av Hallandsåstunneln. Företaget Skanska tog på sig skulden men trots det dömdes ingen för något brott. Som mest fick företaget betala böter på 3 miljoner kronor trots att djur, natur och människor kom till skada. Även här har skattebetalare fått stå för notan som är närmare 100 miljoner kronor.
Liknande skandaler sker inom gruvindustrin enligt en granskning av Naturskyddsföreningen. Bland annat har skattebetalare fått kosta på sanering orsakad av det konkursade bolaget Lappland Goldminers som snart närmar sig en summa på 200 miljoner kronor.
Naturskyddsföreningen uppger att de försökt få kontakt med näringsminister Mikael Damberg (S) för en intervju angående gruvbolagen men ministern har avböjt.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar