Kontakta oss

UTRIKES

”Folkomröstning” riskerar stärka militärdiktaturen i Thailand

Publicerat

den

THAILAND| I Thailand stiger nu spänningen inför söndagens folkomröstning. Befolkningen ska ta ställning till ett nytt författningsförslag som kritiker menar ger militären fortsatt stor makt över de politiskt valda.

Idag har 19 personer från oppositionen gripits när de höll ett möte mot författningsförslaget. De gripna tillhör rödskjortorna. Rödskjortorna är en rörelse som har sitt ursprung ur Thailands första socialdemokratiska parti som bildades på 1990-talet.

Militären har aldrig accepterat socialdemokratins intåg i landet och har vid tre tillfällen genomfört militärkupper och förbjudit partiet som ombildats flera gånger. I det senaste valet fick rödskjortornas parti över hälften av rösterna i valet.

2014 avsatte militären den socialdemokratiska premiärministern Yingluck Shinawatra. Sedan militären tagit makten i landet har de förbjudit fler än fem personer att hålla offentliga möten på allmän plats. Dagens gripande ska ha skett när rödskjortorna försökte öppna ett valobservationscenter. De gripna är nu släppta mot borgen.

Militären vill stoppa socialdemokratin
Thailand har en lång historia av militärkupper. Landet har länge styrts av nationalister, konservativa och liberaler. På 1990-talet när socialdemokratin gjorde intåg i landet blev det populärt bland majoriteten av landets befolkning. Genom reformer fick de fattiga i befolkningen ta del av landets växande välstånd.

Socialdemokraternas har vunnit alla val och de traditionella partierna har inte haft någon möjlighet att bemöta deras framgång. Istället har de fått pressa militären att avskaffa de folkvalda regeringarna. Thaksin Shinawatra som stod bakom det första socialdemokratiska partiet blev tvungen att fly landet och bor sedan flera år tillbaka i Dubai.

Militärkuppen har förbjudit partiet och dess politiker flera gånger men varje gång har ett nytt parti bildats med nya politiker. Efter flera namnbyten för partierna har deras anhängare samlats under namnet rödskjortorna för att slippa flera namnbyten.

Militären misstänkts planera en riggad folkomröstning
Sedan militärkuppen 2014 har militären har sagt att det thailändska folket inte är redo för demokrati. Enligt militären röstar thailändska folket fel och därför måste demokratin i landet reformeras. Det nya författningsförslaget kommer ge militären makt att ingripa i politiska beslut de ogillar.

Igår meddelade flera oberoende medieföretag, människorättsaktivister och en grupp ungdomar som arbetar med valbevakning att de kommer att försöka kontrollera att folkomröstningen på Söndag går rätt till. Det är det senaste i raden av liknande initiativ.

Den styrande militärjuntan i Thailand har den senaste tiden gripit många av dem som försöker diskutera och kritisera förslaget till ny författning. Folkomröstningen är första gången som det thailändska folket får säga sitt sedan militärkuppen 2014.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.seaa