Kontakta oss

INRIKES

KD-nämndeman deltog i rasistiskt hatdrev: ”Stick hem till Afrika!”

Publicerat

den

INRIKES    Kitimbwa Sabuni uttryckte sina åsikter kring den svenska slavhandeln och stayer föreställande Gustav III. Då hakade KD-nämndemannen på ett rasistiskt hatdrev och skrev ”Stick hem till Afrika!”.

Det var i torsdags som SVT intervjuade ordföranden för Afrosvenskarnas riksförbund, Kitimbwa Sabuni, angående den svenska statydebatten. Sabuni uttryckte åsikten att man bör kunna diskutera lämpligheten med statyer över Gustav III som var involverad i den svenska slavhandeln.

– Han var personen som tog tillbaka Sverige in i den transatlantiska slavhandeln. Då borde vi också ha en diskussion om lämpligheten i att föreviga honom på det här sättet i stadsbilden, sa Kitimbwa Sabuni till SVT.

Att Kitimbwa Sabuni uttryckte sina åsikter om Gustav III blev startskottet för en sällan skådad hatvåg där hundratals personer gick till attack mot hans hudfärg och etniska bakgrund. En av alla som deltog i drevet var den svenska forskaren Magnus Ranstorp som gick ut på Twitter och förlöjligade Kitimbwa Sabuni. Kort därpå postades en skärmdump på Ranstorps twitterinlägg i Facebookgruppen, ”Politisk debatt från höger till vänster”, med kommentaren ”Ingen svensk har bett att han skall komma till vårt land”. Inlägget ledde till flera rasistiska kommentarer. ”Talibanpolitik”, ”Ut!”, ”Åk hem till Kongo” och ”Har han rymt från sin ägare?”, är bara några av kommentarerna i Facebookgruppen.

Nämndemannen Jan Hedberg

Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att KD-nämndemannen Jan Hedberg från Göteborg deltog i det rasistiska drevet. I en konmentar om Kitimbwa Sabuni skriver nämndemannen att Kitimbwa Sabuni borde sticka till Afrika. ”Stick hem till Afrika!”, skriver Jan Hedberg i Facebookgruppen. Detta trots att Kitimbwa Sabuni är svensk medborgare och har sitt hem och arbete i Sverige sedan länge.

Flera personer reagerade kraftigt på Jan Hedbergs kommentar. Somliga ifågasatte även hur lämpligt det är att nämndemän deltar i öppet rasistiska drev. Aktuellt Fokus har sökt Jan Hedberg för en kommentar.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se