Kontakta oss

ARBETSLIV

LKAB struntade i FHM:s rekommendationer – nu sprids smittan som en löpeld

Publicerat

den

Foto: Wikimedia Commons

INRIKES    Gruvjätten LKAB struntade i rekommendationerna angående corona. Som en följd av det har Gällivare kommunen drabbats hårt och viruset sprids som en brand i hela kommunen. – Det är i gruvan som skogsbranden startat. Ingen tvekan om saken, säger Smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Från och med början av maj och ett par veckor framåt valde gruvjätten LKAB att genomföra ett reparations- och underhållsstopp i Vitåforsgruvan i Malmberget. För att kunna genomföra stoppet krävdes en stor personalstyrka och trots den pågående coronapandemin valde gruvjätten att hyra in hundratals extrapersonal för att genomföra stoppet. Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt följdes inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer och nu har hela samhället drabbats av en enorm smittspridning som satt samhället i kris.

– Man höll inte distansen och väldigt många blev sjuka. Nu ligger flera på sjukhus, och tre av dem intensivvårdas, säger Anders Nystedt till Aftonbladet.

”Som Stockholm när det var som värst”

Smittan sprider sig nu i hela samhället och bland personalen i omsorgen har man på vissa enheter en sjukfrånvaro på uppåt 70 procent. I ett försök att få kontroll på smittan har Gällivare kommun valt att vidta en rad åtgärder. Bland annat har kommunen stängt samtliga fritids- och kulturanläggningar och vädjar till länstrafiken att stoppa kommunikationerna till och från Gällivare.

– Vi är på väg in i ett mycket allvarligt läge, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid en kommunens krisledningsgrupp, till SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande skriver Gällivare kommun att det råder okontrollerad och samhällsfarlig smitta. “Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av Covid-19 i kommun. Region Norrbotten redovisar oroväckande hög insjukandefrekvens.”, står det i pressmeddelandet.

– Situationen är i nivå med Stockholm när det var som värst där, säger smittskyddsläkaren till SVT Norrbotten.

Under torsdagen var 866 personer konstaterat smittade av coronaviruset i Norrbottens län. Tjugo av dem vårdas på sjukhus, varav fem får intensivvård. Totalt 63 personer har avlidit i covid-19 i länet. Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt är krisen i malmfälten ett varnande exempel för hela regionen.

– Struntar vi i råden, så blir det så här. Det här visar hur skör situationen är fortfarande, säger Anders Nystedt i en intervju med Aftonbladet.

Flera gruvarbetare smittade när gruvbolaget ignorerade rekommendationerna

Från de olika arbetsplatserna som kopplas till LKAB har kommunen fått in rapporter om stor smittspridning. Om smittan startade hos den inhyrda eller den ordinarie personalen under reparationsstoppet är okänt. Även hos facket växer oron efter de stora antalet gruvarbetare som blivit konstaterat smittade av covid-19.

– Igår fick vi siffror på att det var 27 personer konstaterat smittade av personalen som jobbar ovan jord. Några ligger dessutom allvarligt sjuka under vård, säger metallfackets huvudskyddsombud, Lars Olausson till NSD.

I samband med reparations- och underhållstoppet (som krävde en stor mängd extrapersonal) kom flera hundra personer till samhället för att jobba i gruvan. I de trånga omklädningsrummen fick viruset möjlighet att spridas mellan arbetarna.

– Från början kom det signaler på att omklädningsrumsytorna inte var tillräckligt anpassade. Att det var för tätt därinne. Men det korrigerade företaget snabbt. Sedan hur man gör när man är ute på samhället på sin fritid, det kan ju inte vi göra något åt, säger Lars Olausson till NSD

Smittskyddsläkaren uppmanar nu invånarna i kommunen att försöka hålla sig inne och undvika folksamlingar.

– Det krävs två personer för att smitta ska kunna uppstå, en som är sjuk och en som är frisk. Jag tycker att personkontakterna ska minimeras så
gott det går. Då kommer man att få stopp på den spridning av covid-19 som är just nu, säger Anders Nystedt, till SVT Norrbotten.

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se