Kontakta oss

INRIKES

KD-profilen Henrik Ehrenberg misstänks för miljonbedrägeri

Publicerat

den

Foto: Europeiska Folkpartiet

INRIKES KD-profilen och tidigare facktoppen inom Unionen, Henrik Ehrenberg, har polisanmält för bedrägeri. Ehrenberg misstänks för bedrägeri i miljonklassen mot sin tidigare arbetsplats.

Det är fackförbundet Unionen som misstänker att deras tidigare medarbetare, KD-profilen Henrik Ehrenberg, ska ha plockat ut närmare två miljoner kronor av medlemmarnas pengar. Enligt tidningen Aftonbladet ska korruptionen skett genom att Ehrenberg skickade in en falsk faktura som påstods handla om opinonsbildande konsulttjänster i ett år. Enligt Unionen ska Ehrenberg angett ett existerande bolag på fakturan, men sitt eget bankgiro-nummer. Kort efter att pengarna betalades ut avslutade Ehrenberg sin tjänst på Unionen. Efter fackförbundet upptäckte miljonbedrägeriet upprättades en polisanmälan.

– Vi upptäckte det i början av februari att det fanns en faktura som inte stämde överens med vad som har levererats till Unionen. När vi märkte det så har vi gjort ett omfattande arbete och gått igenom samtliga fakturor som den här personen har hanterat under sina år på Unionen och ser inte att det finns något annat som ser konstigt ut, säger Tora Heckscher, press- och opinionschef på Unionen till Aftonbladet.

Högt uppsatt kristdemokrat

Henrik Ehrenberg är tidigare stabschef hos Kristdemokraternas före detta partiledare Göran Hägglund samt tidigare chefredaktör för KD:s partitidning Kristdemokraten. 2012-2016 representerade Ehrenberg, tillsammans med Alf Svensson och Lars Adaktusson, de svenska Kristdemokraterna i Europeiska Folkpartiets politiska byrå och politiska utskott.

De senaste åren har Kristdemokraterna drabbats av flera korruptionsskandaler på både riksnivå och kommunal nivå. Så sent som i slutet av januari åtalades en kristdemokrat för grov trolöshet mot huvudman. Detta efter att KD-mannen hade stulit drygt en halv miljon kronor från Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se