Kontakta oss

iFOKUS

Glöm aldrig den svenska högerterrorismen – 80 år sedan attentatet mot Norrskensflamman

Publicerat

den

Bild: Luleå Kommuns bildarkiv

iFOKUS Brott: Fem döda varav två barn. Det har gått 80 år sedan det värsta terrordådet i svensk modern historia. Sprängdådet mot tidningen Norrskensflamman i Luleå.

Den svenska högern har en mörk historia kantad av våld och blod bakom sig. Bland annat ett av de värsta terrordåden i svensk modern historia. Det var natten mot den 3 mars som det förfärliga sprängattentatet mot Norrskensflamman (idag Flamman) ägde rum. Bakgrunden var ett utbrett hat mot socialister bland den svenska högern och borgerligheten. De fem terroristerna som utförde dådet var militärer (tre officerare och en värnpliktig soldat) och den femte var en journalist på högertidningen Norrbottens-Kuriren. Delaktig i planerandet av terrorattacken var också Luleås stadsfiskal. Precis som högern generellt vid denna tid hade alla attentatsmännen tydliga nazistsympatier och var Finlandsfrivilliga extremister.

Norrskensflamman hade tagit ställning för freden, och att Sverige inte skulle bege sig in i det pågående kriget mellan Finland och Sovjetunionen. Detta var skäl nog för att spränga tidningen i luften och mörda kvinnor och barn enligt de fem attentatsmännen.

Högerterroristerna placerade en bomb i tidningshusets källare, sprängde tryckpressarna i luften och såg hur huset brann ner till grunden. I lågorna omkom totalt fem personer, varav två barn. Omgående började högern sprida lögner om att det var tidningen själv som anlagt branden. Norrbottens-Kuriren och andra borgerliga tidningar vägrade publicera dödsannonser för offren och när begravningen för offren skulle äga rum fick inte begravningståget tillstånd att gå den vanliga vägen längs Kungsgatan i Luleå.

Terroristerna å andra sidan dömdes i tingsrätten i vad som närmast kan beskrivas som en skenrättegång för skadegörelse och inte för mordbrand. I hovrätten skärptes domarna, men terroristerna skulle bara några år senare bli benådade. Det kom att dröja fram till 1998 innan minnesmärket för attentatet restes i centrala Luleå.

Helga Schwartz
redaktionen@aktuelltfokus.se