Kontakta oss

INRIKES

Medlemsflykt i Kristdemokraterna efter Busch Thor besökte Pride

Publicerat

den

INRIKES| Under prideparaden i veckan deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Deltagandet har nu fått kritik från medlemmar och flera har valt att lämna partiet.

Kristdemokraterna har inte gjort sig särskilt kända för att vara ett hbtq-vänligt parti och när det meddelades att den nya partiledaren Ebba Busch Thor skulle delta var nog många skeptiska. Det har varit känt sedan tidigare att flera medlemmar, däribland de inom KDs senioförbund, uttalat sig att de kommer lämna partiet ifall partiledaren skulle delta i pride.

Bland övriga inom partiet som uttryckt sig negativt om deltagandet återfinns KDs riksdagsledamot Tuve Skånberg. Han har bland annat kritiserat partiledaren för att stå bakom svensk abortlagstiftning och att ensamstående och homosexuella ska ha rätt att adoptera. Enligt Skånberg är det att gå emot själva partilinjen. Trots det sitter han ännu kvar i riksdagen som representant för KD.

I Sverige har homoadoptioner varit lagliga sedan 2003 men Kristdemokraterna har ständigt ställt sig negativa till lagen. När Alliansen skulle ta fram ett gemensamt förslag gällande homosexuellas rätt till äktenskap valde Kristdemokraterna att bojkotta.

Partiet har sedan Ebba Busch Thors tillträde tappat väljare och hamnat under riksdagsspärren i flera opinionsundersökningar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se