Kontakta oss

NOTISER

ISIS är bortkörda ur Kobane – nu återvänder invånarna

Publicerat

den

kobane-gransen5
KURDISTAN | Allt fler människor återvänder till Kobane efter att ISIS har blivit utkörda från regionen. ISIS inledde ockupationen av staden i september förra året. Det var i början av detta året som de kurdiska YPG- och YPJ-styrkorna befriade regionen. Nu har runt 175 000 av Kobanes invånare återvänt till staden.

Kobane är den största staden i den kurdiska regionen Rojava i norra Syrien. Före det syriska inbördeskriget hade staden en befolkning på runt 250 000 invånare. Efter inbördeskriget tog staden emot flyktingar från övriga Syrien och invånarantalet närmade sig 450 000.

Efter att ISIS försökte ockupera staden valde många av stadens invånare att fly till Bakur, norra Kurdistan i Turkiet. Hotet från ISIS skrämde iväg majoriteten av stadens invånare och kvar blev enbart de kurdiska försvarsstyrkorna.

Människorna började återvända till staden efter att YPG/YPJ befriat staden tidigare i år. Det var en historisk kamp där kurderna stred mot både ISIS och den turkiska staten som försåg ISIS med resurser och tillät ISIS-terrorister passera gränsen för att ansluta sig.

Kobanes myndighet för sociala frågor beräknar att upp till 175 000 invånare nu återvänt till den sönderbombade staden. Under ISIS ockupationen lämnade ISIS flera minfält som gjort delar av staden obeboelig och de återvändade människorna får trängas ihop på områden som blivit minröjda. Runt 3500 personer per vecka är det som återvänder till staden beräknar myndigheten.

Solidaritetsrörelser av aktivister runtom i världen är med och bygger upp Kobane och Rojavaregionen efter ISIS härjningar. Det pågår insamlingar från bland annat aktivister i danska Firefund och svenska Förbundet Allt åt Alla för att återuppbygga infrastrukturen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se