Kontakta oss

NOTISER

18-åriga Anna försvarade hemlösa från nationalisternas våld – Nu talar hon ut

Publicerat

den

slussenbild2
STOCKHOLM
| Aktuellt Fokus har som enda media i landet talat med en av de tonårsflickor som överfölls och misshandlades av ledande aktivister i den nationalistiska högergruppen Nordisk Ungdom under helgen.

Överfallet på flickorna inträffade natten mellan fredag och lördag. Dagen efter rapporterade Aktuellt Fokus om det hela och kunde avslöja att de gripna var företrädare för organisationen Nordisk Ungdom. Aktuellt Fokus nyhet om det hela har rönt stor publicitet och upprört många människor på sociala medier. Telegrambyrån TT plockade därefter upp nyheten vilket innebar att nyheten blev känd över hela Sverige.

Med anledning av rapporteringen kring Nordisk Ungdoms våldsvandring gick organisationen ut med ett pressmeddelande där de utmålar de misstänkta gärningsmännen, Christian Mattsson och Emil Björnhagen som oskyldiga offer. Ett vanligt knep bland högerradikala och nationalistiska sammanslutningar.

Aktuellt Fokus har talat med Anna, som i verkligheten heter något annat. Anna berättar att hon var ute med sin tjejkompis och dennes pojkvän för att fira att kompisen precis fyllt 18 år. Alla tre är i 18-19-års åldern. Den trevliga kvällen fick däremot ett abrupt slut då de stötte på Nordisk Ungdoms aktivister.

”Först hörde jag männen skrika och sparka på saker, när jag sedan vände mig om så såg jag att dom sparkade på tiggarna som låg ner. Jag sa det till min kompis som direkt sprang dit och jag plus min vän sprang efter. Vi började skrika på dom och frågade varför dom gjorde som dom gjorde. Dom blev uppenbart stötta och började bli bråkiga. Jag upplevde dom som bråkiga och väldigt känslokalla.” säger Anna till Aktuellt Fokus reporter.

Beträffande våldet de utsattes för svarar Anna att NU-aktivisterna blev aggressiva och närgångna då överfallet mot de hemlösa romerna avbröts och ifrågasattes av den unga trion.

”Jag tyckte att dom blev lite väl närgångna och försökte vifta bort dom samtidigt som dom ger sig på min tjejkompis. När min kompis föll i marken blev jag jättearg och började slita i en man som gick mot henne. Sen började någon slita i mig som jag då började vifta händerna. När dom vände sig mot mig kände jag inte mycket alls, bara att jag ville få bort dom från mig och min vän liksom. Sen blev jag självklart rädd och orolig för min vän. Och när jag blev nerslagen var det också ganska läskigt då dom stod över mig i några sekunder innan väktare kom.”

På frågan om de fick några skador och om de var tvungna att åka till sjukhus svarar Anna att de blev undersökta av ambulanspersonal men att de kunde ta sig hem utan att besöka sjukhuset direkt.

”Vi blev undersökta av ambulanspersonal när de kom dit, men vi åkte hem sen därifrån. Jag förlorade medvetandet några sekunder när en av dom puttade omkull mig, och har haft ont i nacken, huvudet och höften sen dess. Min tjejkompis skadade svanskotan och hennes kille stukade handleden.”

Tre mycket modiga ungdomar fick betala ett orimligt högt pris för att de skyddade värnlösa människor mot våldsamma nationalister.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se