Kontakta oss

KRÖNIKA

Kommunalordföranden går emot kongressbeslut och non-profitprincipen

Publicerat

den

KRÖNIKA| Igår blev en nyhet från sajten Mediebruset viral på sociala medier. Nyhetsartikeln hade rubriken ”Nej Dagens Industri, Kommunal vill inte alls ha vinster i vården” och har delats flitigt av lydiga socialdemokrater och vilsna vänsterpartister. När jag läser igenom artikeln och originalintervjun i Dagens Industri visar det sig att Mediabruset far med osanning.

2013 tog Kommunals medlemmar kongressbeslutet att yrka bifall till undersköterskan Mirja Räihäs motion om att Kommunal skulle börja verka för vinstförbud i välfärden. I en intervju med Dagens Industri, utan att ha tillfrågat Kommunals medlemmar, lät fackpampen Tobias Baudin meddela att fackförbundet har omvärderat non-profitlinjen inom vården. På frågan om Reepalu-utredningens förslag om vinstbegränsningar inom välfärden klargjorde Baudin att Kommunal anser att vinstbegränsningen inte bör gälla just vården. Dessutom klargjorde han sin syn på demokratin inom förbundet och hur han ser på medlemmar som Mirja Räihä.

– Jag tycker att regeringen bör hålla sjukvården utanför. Vård, skola och omsorg är sektorer som ser väldigt olika ut. Inom sjukvården har professionen en väldigt stark roll och sjukvården är strikt reglerad när det gäller hur vården ska bedrivas, säger Tobias Baudin till DI.

När Tobias Baudin säger att man ska hålla vården utanför vinstbegränsningen signalerar han att storföretag som Attendo Care ska vara fria att fortsätta bedriva vinstjakt – Attendo Care, samma privata vårdbolag som Kommunal avslöjades ha aktier i för drygt ett år sedan.

Artikelförfattaren Benjamin Ivarsson är även en av Mediebrusets grundare. Inne på Mediabrusets webbplats beskriver de sin verksamhet som granskning av svenska medier och att idén med sajten är att uppmärksamma saker som blir fel och förhindra att lögner upprepas.

”Mediebruset är en ideell förening som arbetar med granskning av svenska medier. Eller häcklande, när det är befogat. Idén är att uppmärksamma det som blir fel – och förhindra att det upprepas. Medier är precis som politiken och näringslivet stora makthavare, och som alla andra makthavare mår de i längden bra av granskning. Mediebruset drivs helt ideellt och tar inte emot pengar från myndigheter eller partier. Redaktionen består av Björn Fridén och Benjamin Ivansson.”

Efter en snabb koll på artikelförfattaren Benjamin Ivansson framgår det att han är anställd av den S-märkta ungdomsorganisationen Unga örnar. Utöver det är Ivansson även anställd av den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden som grundades i samarbete mellan LO, Socialdemokraterna och ABF. Benjamin Ivansson kom till tankesmedjan Tiden genom en praktikplats 2015 och har stannat kvar fram tills idag. Hans arbetsuppgifter har i huvudsak bestått av att stärka Tidens kommunikativa arbete. Ivansson har studerat på Informations- och PR-programmet vid Mittuniversitetet i Sundsvall och är utbildad via Aftonbladets ledarskribentutbildning.

 

”Frångår man non-profitprincipen inom sjukvården så frångår man faktiskt non-profitprincipen inom välfärden. Sen kvittar det hur man än författar sina försvarstal. Svårare än så är det inte.”

 

När allt kommer omkring ser det inte bättre ut än att Benjamin Ivansson gör en sedvanlig sväng rakt ner i den socialdemokratiska historierevisionismen som uppstår varje gång någon del av socialdemokratin riskerar att få skit för sin högerpolitik. Likaså blir det så tydligt att Mediebruset är ännu en S-knuten propagandasajt som försöker skapa tvivel när S-politiker och andra gör bort sig.

För min del kommer jag inte dela fler länkar från Mediebruset. Jag vill nämligen inte sprida dold propaganda som går ut på att rädda ansiktet på en inkompetent regering och maktgalna sossar. Frångår man non-profitprincipen inom sjukvården så frångår man faktiskt non-profitprincipen inom välfärden. Sen kvittar det hur man än författar sina försvarstal. Svårare än så är det inte.

För övrigt anser jag att Tobias Baudin borde visa respekt för arbetarrörelsen istället för att trampa på deras kongressbeslut.

 

Kim Fredriksson
Foto: Kommunal pressbild

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se