Kontakta oss

INRIKES

Hundratals antifascister demonstrerade på Järntorget

Publicerat

den

GÖTEBORG| Med anledning av förra helgens nazistvåld i Göteborg samlades hundratals antifascister för att demonstrera på Järntorget idag. ”Lita inte på rättsväsendet” var ett av budskapen som pumpades ut på platsen.

Förra helgen intog aktivister från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen Järntorget i Göteborg. Ett 15-tal beväpnade nazister stod uppställda på torget och spred flygblad. En förbipasserande kvinna visade civilkurage och ifrågasatte de nazistiska budskapen – varpå NMR-aktivisterna misshandlade henne. Som en omedelbar motreaktion tog Marxistiska Studenter initiativ till en antifascistisk demonstration.

”Lita inte på rättsväsendet”

Strax efter klockan 13.00 hade hundratals göteborgare samlats för att visa sin avsky för det nazistiska våldet. Från ljudanläggningen gavs göteborgarna flera kamptal som manade till organisering och eftertanke. Fredrik Svensson från Marxistiska Studenter tog bland annat upp Nordiska Motståndsrörelsens attack i Kärrtorp och den nazistiska knivattacken på Möllevången i Malmö som exempel på hur skevt det svenska rättsväsendet är. Efter Kärrtorp blev antifascisten Joel Bjurströmmer dömd till 6 års fängelse för att ha försvarat barnfamiljer mot attackerande nazister. Efter knivattacken på Möllevången i Malmö blev nazisten Andreas Carlsson friad efter att ha knivhuggit antifascister i ryggen.

– Vi behöver ett organiserat självförsvar av ungdomar och arbetare för att försvara ungdomar och arbetare, sade Fredrik Svensson.

”Viktigt att göra motstånd”

Bland de hundratal som hade slutit upp fanns människor från alla nationaliteter och åldrar. Till Aktuellt Fokus sade flera demonstranter att det var en självklarhet att dyka upp.

– Det är viktigt att göra motstånd. En för alla, alla för en, därför är jag här, säger antifascisten Sandra till Aktuellt Fokus.

Ett tiotal arrangörer hade ställt sig bakom dagens demonstration. Förutom Marxistiska Studenter återfanns även Vänsterpartiet, Revolution, Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Allt åt Alla, Feminister mot Soldiers of Odin, Göteborgs LS av SAC, Unga feminister Göteborg och Ung Vänster.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se