Kontakta oss

EKONOMI

Reallönerna minskade med flera procent

Publicerat

den

EKONOMI Trots LOs påstående om rekordhöga löneökningar är det i praktiken reallönesänkningar. Jämfört med i mars förra året så har reallönerna sjunkit med flera procent. Samtidigt som lönerna sänkts har bankerna fortsatt göra rekordvinster.

Medlingsinstutet har släppt sin senaste rapport om löneutvecklingen i Sverige. Den genomsnittliga reallönen per arbetad timme minskade med 5,1% jämfört med förra året. Med i beräkningarna är den genomsnittliga löneökningen på 2,9% i mars jämfört med samma månad 2022.

Den största delen av reallönesänkningarna beror på bankernas räntehöjningar. Om effekterna för boränteförändringar är inkluderade minskade reallönen med 7,7%.

Mellan perioden 1995 och 2021 har reallönerna ökat i Sverige. Efter det har reallönen minskat, idag ligger reallönen på samma nivå som för 2013.

Bankerna gör rekordvinster
Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur de svenska storbankerna gjort rekordvinster under inflationen. Anledningen till rekordvinsterna är samma att reallönerna störtdykt, bankernas räntehöjningar på kundlån har skjutit i höjden samtidigt som deras egna sparräntor halkat efter.

De fyra stora bankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken släppte nyligen sina kvartalsrapporter som visar att alla fyra banker slår nya rekord. Om vinsterna fortsätter i samma takt kommer de fyra bankerna tillsammans göra över 200 miljarder kronor i vinst för 2023.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se