Kontakta oss

NOTISER

Kommunernas brist på arbetskläder bryter mot lagen

Publicerat

den


INRIKES | Flera kommuner bryter mot lagen. Flera kommunala arbetsköpare följer inte Socialstyrelsens krav att anställda ska använda arbetskläder inom äldreomsorgen, hemtjänst och boende för funktionshindrade.

Anställda som jobbar i äldreomsorgen eller på boenden för funktionshindrade har från årsskiftet varje dag rätt till rena arbetskläder. Socialstyrelsen uppdaterade sin hygienföreskrift vid årsskiftet med krav på arbetskläder inom äldreomsorgen, hemtjänst och boende för funktionshindrade. Men en undersökning från tidningen Kommunalarbetaren, med svar från fackförbundet Kommunals sektioner i tre fjärdedelar av landets 290 kommuner, visar att i 16 procent av kommunerna har de anställda i kommunal hemtjänst inte börjat använda arbetskläder. Och i 48 procent av kommunerna blir svaret nej på ev arbetskläder används i LSS-boenden för funktionshindrade.

– Då bryter de mot lagen, säger Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsen till tidningen Kommunalarbetaren.

Många exempel finns också på kommuner där anställda bara fått en uppsättning kläder, där de bara får ett klädbidrag vartannat år eller där vikarier inte får arbetskläder. I en tredjedel av kommunerna ansvarar de anställda själva för tvätt av kläderna, trots att Socialstyrelsen rekommenderar att arbetsköparen ska gör det.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons