Kontakta oss

EU

Konservativ muslim ledare för Sverigedemokraternas EU-grupp

Publicerat

den

KRÖNIKA EU-gruppen European Conservatives and Reformists (ECR) leds av den konservativa muslimen Syed Salah Kamall. Sedan 2018 är han gruppledare för Sverigedemokraterna. Hur går det ihop egentligen?

Syed Salah Kamall döljer inte att han är muslim. I flera intervjuer har han sagt sig vara stolt över sin religion och skäms inte för att kalla sig troende. Under sin uppväxt i Edmonton blev Syed ofta utsatt för den antimuslimska rasism som Sverigedemokraterna har kommit att förknippas med.

Fast besluten om att få en bra framtid började han plugga vid University of Liverpool, därefter tog han examen från London School of Economics och University of London. Den politiska karriären inleddes i slutet av 1980-talet då Sayed Salah Kamall blev medlem i konservativa Tories.

I februari i år var Kamall värd för seminariet Europe-Muslim World Democratic Forum i EU-parlamentet.

Han inledde seminariet med att understryka att han som muslim och ledare för en av EU-parlamentets största politiska grupper inte ser någon motsägelse mellan islam och liberal demokrati.

”Som ledare för en av de största politiska grupperna i Europaparlamentet och som muslim ser jag inga inneboende motsägelser mellan islam och liberal demokrati, men är det här västerländsk eller eurocentrisk syn?” sa Kamall under sitt anförande.

Sverigedemokraternas inställning till muslimer är vida känd. Jimmie Åkesson har tidigare uttryckt att islam är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Åkessons är inte ensam islamofob i Sverigedemokraterna. 

SD:s partisekreterare Richard Jomshof tror att islam kommer leda till apokalyps i Västeuropa. Tidigare har han även skrivit att Breivik hade rätt i att islam är värre än nazismen.

”Jag tror att Västeuropa kommer att gå under, som en följd av islamisering, om vi inte vågar hantera de problem som vi har i dag.” sa han till DN förra året.

I en interpellationsdebatt 2013 menade Jomshof att islam inte är kompatibelt med demokrati.

– Jag menar därför att islam inte är kompatibelt med frihet, jämställdhet eller demokrati, sa Jomshof.

Mattias Karlsson har tidigare jämfört Koranen med Hitlers biografi Mein Kampf. Under ett internt tal på partiets kick off till Kyrkovalet 2017 raljerade han om innehållet i Koraren. Enligt Karlsson är Koranen våldsbejakande och uppmuntrar till mord. Att Bibeln gör detsamma nämnde han inget om.

På Sverigedemokraternas Landsdagar 2017 höll SD-politikern Martin Strid ett anförande där han sade att muslimer inte är fullt ut människor. Först efter medierna började rapporterade reagerade SD-ledningen. Dessförinnan applåderade samma ledning åt Strids anförande i talarstolen. Mattias Karlsson försvarade sig med att han satt och tänkte på annat.

I Kungsbacka vill SD förbjuda kommunanställda att bära kläder som man anser kan kopplas till islam. Och då snackar vi inte bara om heltäckande slöja och huvuddukar, utan om alla möjliga kläder. SD Kungsbacka vill även förbjuda muslimska kommunanställda att bära långa kappor.

SD-toppen Michaeel Hess har påstått att Koranen sanktionerar våldtäkter. Han påstod även att våldtäkter är en del av islams kultur. Efter Hess anmäldes för Hets mot folkgrupp blev han försvarad av flera tongivande SD-politiker, däribland Björn Söder och Linus Bylund.

”det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära” skrev Michaeel Hees.

Så om man ska sammanfatta det med Sverigedemokraternas egen logik. Deras egen gruppledare i EU-parlamentet är en våldsbejakande våldtäktsförespråkande antidemokrat som är värre än nazismen. Var det därför SD var så desperata efter att gå med i ECR? Man kan ju undra.

Anledningen till att Sverigedemokraterna var så snabba med att byta EU-grupp handlar mer om svensk inrikespolitik än vad det gör om politiken i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna gör i princip det mesta för att framstå som dugliga inför Kristdemokraterna och Moderaterna. Av allt att döma fungerar det också.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se