Kontakta oss

INRIKES

SD-väljare tror mer på spöken, rasbiologi och judekonspirationer

Publicerat

den

Foto: Nyheter Idag

NY UNDERSÖKNING   Nästan hälften av Sverigedemokraternas väljare tror på rasbiologi och drygt en femtedel tycker att apartheid är en bra idé. Det visar nya siffror från VoF-undersökningen 2021.

Årets Vetenskap och Folkbildning-enkätundersökning – VoF-undersökningen 2021 – handlar bland annat om hur olika invånargrupper i Sverige förhåller sig till konspirationsteorier av olika slag mot bakgrund av pandemin och den låga vaccinationsgraden inom vissa befolkningsgrupper men också om frågor som går att koppla till den alltmer tilltagande högerradikaliseringen såsom synen på raser och på judar.

Långt över genomsnittet

Undersökningen visar bland annat att SD:s väljare instämmer överlägset mest i påståendet av mänskligheten består av raser som har olika medfödda personlighetsegenskaper. 47 procent av SD-sympatisörerna tror på de rasbiologiska myterna, vilket kan jämföras med genomsnittet i befolkningen som ligger på 17 procent.

20 procent av SD-sympatisörerna tycker att det är meningsfullt att dela in mänskligheten i raser. vilket kan jämföras med genomsnittet i befolkningen som ligger på 6 procent.

18 procent av SD-sympatisörerna är positiva till apartheid och anser att olika raser bör hållas åtskilda, vilket kan jämföras med genomsnittet ligger på 4 procent.

11 procent av av SD-sympatisörerna tycker att judarna har ett för stort inflytande, tror på en världsomfattande judisk konspiration och att förintelsen är en bluff. Det kan jämföras med genomsnittet där siffrorna ligger på 3 procent.

15 procent av SD:s väljare anser dessutom att homosexualitet är en defekt. Vilket kan jämföras med genomsnittet på 5 procent.

Spöken och New age

SD:s väljare tror överlag på konspirationsteorier mer än andra. Till exempel tror 21 procent av SD-väljarna att världen styrs av ett litet antal individer som samarbetar i det fördolda jämfört med genomsnittet på 8 procent. SD:s väljare tror även mer på att slagruta är ett tillförlitligt sätt att hitta vatten på samt homeopati, alternativmedicin och andra praktiker som är kopplade till så kallade ”New age”. SD:s väljare tror i högre utsträckning än andra på UFO:n, på spöken, på att levande människor kan kontakta döda och att telepati är möjligt.

 

Tobias Hübinette
redaktionen@aktuelltfokus.se