Kontakta oss

EKONOMI

65 miljoner i fallskärmar till direktörer i Västra Götalands landsting

Publicerat

den

INRIKES | Sparpaketen inom vården i Västra Götaland har varit många de senaste veckorna. Samtidigt har 20 direktörer fallskärmar på sammanlagt 65 miljoner om de får sparken i dessa besparingstider.

Sparpaketen inom vården i Västra Götaland har varit många de senaste veckorna. Akuten på Kungälvs sjukhus hotas av stängning nattetid. Och personal väntas få gå från både Sahlgrenska och Alingsås lasarett. Men regionens tjugo välavlönade direktörer inom Landstinget faller mjukt visar Göteborgs tidningars granskning .

Häromveckan blev det klart att Alingsås sjukhus kommer tvingas skära rejält i verksamheten resten av året. 38 miljoner ska sparas, hälften på personalneddragningar det största sparpaketet under sjukhusdirektören Hans Holmbergs sex år på posten. Men sjukhusdirektören på Alingsås lasarett Hans Holmberg själv faller mjukt den dagen han skulle tvingas lämna sin tjänst.

Hans anställningsavtal är nämligen ett av de mest generösa bland direktörsavtalen i Västra Götalandsregionen. Skulle han tvingas bort från sin post i dessa spartider får han med sig tre hela årslöner, och därefter 30 månadslöner utbetalt i klump. Får Hans Holmberg en ny tjänst under tiden, får han behålla pengarna. Bara hans fallskärm kostar skattebetalarna 4,6 miljoner kronor.

En knapp majoritet, tolv av de tjugo direktörsavtalen, har liknande upplägg som Hans Holmbergs avtal i Alingsås. Det är direktörer och förvaltningschefer inom sjuk- och hälsovård men också inom ett antal andra verksamheter som Botaniska trädgården och Västarvet. Deras fallskärmar växer i takt med deras ålder och kan som mest bli tre årslöner stor.

Resten av direktörerna, åtta stycken, har ett nytt standardavtal som ger dem totalt 18 månadslöner, sex månaders uppsägningslön och därutöver en årslön som inte räknas av mot inkomster från nya jobb – förutsatt att de inte får en ny tjänst i just regionen. Totalsumman för samtliga direktörernas fallskärmar är på 65 286 590 kronor. Miljoner som behövs i välfärden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se