Kontakta oss

LEDARE

Lisa Magnusson och den liberala avundsjukan

Publicerat

den

LEDARE Lisa Magnusson rasar över svenska folkets stöd till Hamnarbetarförbundet under hamnkonflikten. I en nypublicerad ledare på Dagens Nyheter jämför hon hamnarbetarna med höginkomsttagare, samtidigt som hon även försöker ställa arbetare mot arbetare.

Trots att hamnkonflikten aldrig har handlat om lön påstår DN:s ledarskribent Lisa Magnusson att hamnarbetarna tjänar uppåt 50 000 kronor i månaden. Ett felaktigt påstående enligt hamnarbetarna själva. Enligt Hamnarbetarförbundet ligger lönen för en hamnarbetare på drygt 29 000 kronor i månaden. Lönen kan däremot variera om man arbetar skift eller om man bara har vanligt dagsarbete. Som i alla andra branscher får arbetsköparen betala mer lön vid övertidsarbete, obekväm arbetstid eller riskfyllda arbetsmoment.

”De arbetare som berörts av just den här konflikten har en total månadsinkomst på bortåt 50 000 kronor.” skriver Lisa Magnusson om hamnarbetarna.

I resten av ledartexten går Magnussson till attack mot alla de tiotusentals svenskar som aktivt stöttat Hamnarbetarförbundets kamp. Bland annat kallar hon alla dessa människor för ”posörvänster” samtidigt som hon försöker ställa arbetare mot arbetare. Enligt Magnusson hade ”posörvänstern” aldrig fått för sig att stötta arbetare som jobbar inom vården.

”Men vård och omsorg? Det känns väl inte lika coolt, inte lika äkta. Inte som hamnarbetarna.” skriver en upphetsad Lisa Magnusson.

Även detta påstående visar sig vara felaktigt. Från partier som Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet till fackrörelser och aktivistgrupper har man sedan årtionden krävt arbetstidsförkortning med bibehållen lön och bättre arbetsmiljölagar. Minnet måste dessutom vara kort hos Lisa Magnusson. För tre år sedan försökte Vårdföretagarna dumpa lönerna. Kommunals svar blev ett strejkvarsel för över tusen privatanställda undersköterskor.  Stödet för undersköterskorna var enormt. Den stora frågan är alltså inte vad Lisa Magnussons fantasifoster har gjort eller inte gjort. Den stora frågan är vad hon själv gjorde när Kommunal varslade om strejk. Skrev hon stöttande ledartexter i DN? Skrev hon stöttande kommentarer till fackklubbarna? Besökte hon arbetsplatserna med fika?

Skillnaden mellan Kommunal och Hamnarbetarförbundet är storleken. Kommunal är en fackjätte med över en halv miljon medlemmar. Till skillnad från Kommunal så har Hamnarbetarförbundet inte lika stor konfliktkassa. Hamnarbetarförbundet är ett självständigt medlemsstyrt förbund som har behövt ekonomisk stöttning. Hade det funnits ett självständigt fack för undersköterskor och hemtjänstpersonal som befunnit sig i samma sits så hade även dessa fått ekonomisk stöttning.

Det finns två anledningar till varför människor som Lisa Magnusson försöker splittra arbetarrörelsen genom att ställa arbetare mot arbetare. Den främsta anledningen är att splittringstaktiken fungerar. Det blir helt enkelt enklare för makten att ha arbetare som bråkar med varandra istället för att bråka med den ekonomiska makteliten.

Den andra anledningen är att människor som Magnusson är avundsjuka på det enorma stöd som har trillat in till hamnarbetarna. Över en miljon kronor samlades in på ynka tre dagar. Ett ypperligt bevis på att arbetarrörelsens styrka är dess solidaritet. I den liberala tankevärlden existerar ingen solidaritet mellan människor. Den enda solidaritet liberalen känner till är solidariteten till sig själv, individen placeras alltid på en piedestal framför kollektivet. Det är därför liberaler som Lisa Magnusson blir avundsjuka.

För övrigt anser jag att strejkrätten ska bevaras.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se