Kontakta oss

INRIKES

Kristdemokraterna backar efter abortavslöjanden

Publicerat

den

INRIKES Kristdemokraternas uppåtgående trend är bruten. Efter den senaste tidens avslöjanden kring partiets dubbelspel i abortfrågan sjunker KD i opinionen.

I Aftonbladet/Inizios senaste opinionsundersökning förlorar har Kristdemokraterna förlorat 2,4 procent av väljarstödet. Kristdemokraterna är det parti som tappar mest i opinionsundersökningen. Tappet kommer efter en rad avslöjanden om KD-kopplingar till högerextremister och kristna fundamentalister. I slutet av EU-valrörelsen avslöjade Dagens Nyheter att KD-toppen Lars Adaktusson röstat nej till abort i 22 omröstningar i EU-parlamentet. Enligt Inizios analyschef är det möjligt att KD:s inställning till kvinnors rättigheter kan ha påverkat opinionsundersökningen.

– I svaren från deltagarna tycks diskussionen kring KD:s linje i abortfrågan ha skadat partiet och väljarna går nu till Moderaterna. Samtidigt verkar M:s nedåtgående trend sedan i januari i alla fall tillfälligt vara bruten, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Den så kallade Adaktussoneffekten har uppenbarligen fått en helt ny innebörd.

Även Vänsterpartiet tappar i undersökningen. Enligt Aftonbladet/Inizios siffror har V tappat 1,2 procent av väljarstödet den senaste månaden. Vad som ligger bakom är högst oklart men en förklaring kan vara den hårt kritiserade granskningen av EU-parlamentarikern Malin Björk som SVT lät göra. En annan förklaring kan vara att Vänsterpartiet har deklarerat att partiet inte tänker fälla regeringen över Socialdemokraternas planerade antistrejklagar.

Liberalerna hade åkt ur riksdagen om det vore val idag. Miljöpartiet hade med nöd och näppe klarat att ta sig över riksdagsspärren.

Siffrorna i sin helhet

M 18,2
L 3,0
C 10,1
KD 9,0
S 26,1
V 8,3
MP 4,4
SD 18,4
Övriga 2,4

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se