Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpolitiker vill inleda samarbete med M och KD

Publicerat

den

Foto: Marxist.se

INRIKES    Vänsterpartiet borde samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det anser Vänsterpolitikern Tobias Smedberg från Uppsala.

Enligt Tobias Smedberg som är kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Uppsala kommun borde Vänsterpartiet börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna ute i kommunerna. Det skriver Smedberg i en nypublicerad debattartikel i vänster tidningen Flamman. Anledningen är för att Socialdemokraterna har övergett samarbetet med Vänsterpartiet till förmån de borgerliga partierna L och C, vilket har inneburit att Vänsterpartiet har gått från att vara i opposition i 187 kommuner till att vara i opposition i 229 kommuner.

I debattartikeln anger Tobias Smedberg främst två skäl till varför Vänsterpartiet borde låta högerpartierna ta makten ute i kommunerna. Det ena skälet är för att en dylik manöver hade kunnat innebära att Socialdemokraternas politik kan förflyttas åt vänster vilket i sin tur hade varit gynnsamt för svensk politik i framtiden. Det andra skälet är att det också hade kunnat leda till att Socialdemokraterna istället söker sig ännu mer till Centerpartiet och Liberalerna vilket i sin tur hade kunnat gynna Vänsterpartiet i framtida val.

Om detta driver S högerut tydliggörs att Vänsterpartiet i välfärdspolitiken är det enda partiet till vänster om Kristdemokraterna och vi växer. Om detta driver S tillbaka till en politik för jämlikhet i samarbete med V, är också det en vinst.”, skriver Tobias Smedberg i Flamman.

Tobias Smedberg pekar framförallt ut sin hemkommun Uppsala som ett exempel på varför ett samarbete med högern kan vara gynnsamt för Vänsterpartiet. Där har Vänsterpartiets högersamarbete bland annat lett till mer resurser inom äldreomsorgen, klimatsmarta satsningar på solceller och utökade resurser till ungdomsjourens arbete med unga kvinnor.

Uppsala är en av de kommuner där ett växande vänsterparti gick från att ingå i en rödgrön majoritet till att hamna i opposition till ett minoritetsstyre i mitten. Styret bildades i tron att högerns och vänsterns vägar aldrig kommer att kunna bli gemensamma. Men tji fick de.”, skriver Tobias Smedberg.

Läs hela debattartikeln här.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se