Kontakta oss

UTRIKES

Tuffare lagar mot barnäktenskap i Afghanistan än USA

Publicerat

den

PATRIARKATET Afghanistan har tuffare lagstiftning kring barnäktenskap än vad USA har. Enligt människorättsorganisationer blir tiotusentals minderåriga flickor bortgifta varje år i USA.

Afghanistan lagstiftning kring barnäktenskap är tydlig. Minimumåldern för att gifta sig i landet är 16 år men med faderns eller en domares tillstånd kan undantag göras för 15-åriga flickor. Barn under 15 år får inte ingå äktenskap alls enligt afghansk lag.

I USA är det bara Delaware och New Jersey som har förbjudit undantag för barnäktenskap. Det innebär att 48 av USA:s 50 stater tillåter undantag för barnäktenskap. I 18 av dessa delstater finns det inga gränser för hur litet ett barn kan vara när det tvingas till äktenskap. Det innebär att nästan en femtedel av USA:s delstater har sämre lagstiftning mot barnäktenskap än i Afghanistan.

Bara i Florida registrerades 16 000 barnäktenskap mellan åren 2011-2015.

För två år sedan uppmärksammade människorättsorganisationen Human Rights Watch hyckleriet i USA. Samtidigt som USA för kampanjer mot barnäktenskap utomlands har nästan en femtedel av landets delstater inga åldersgränser som reglerar undantagen i staternas äktenskapslagstiftning. Situationen för barnen har knappast blivit bättre sedan dess.

”Barnäktenskap i USA är en väsentligt viktig fråga eftersom framtiden för tiotusentals barn i USA äventyras av barnäktenskap. Donörsländer som USA behöver visa att man inte bara arbetar för att stoppa barnäktenskapen utomlands, utan även på hemmaplan.” skrev Human Rights Watch 2017.

Källa: Human Rights Watch

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se