Kontakta oss

INRIKES

Kristdemokratisk transaktivist stöttas efter nationalistisk hatkampanj

Publicerat

den

Foto: Privat/Aktuellt Fokus

INRIKES    De senaste veckorna har hatet fullkomligen haglat mot 67-åriga KD-politikern Maria Hansson. Anledningen är att Maria föddes som man och gick igenom en könskorrigering för några år sedan. Nu stöttas hon av KDU:s förbundsstyrelse och Kristdemokraternas partiledning.

Att könsdysfori, eller transsexualism som det också kallas, är ett verkligt neurologiskt tillstånd som innebär att ens könsidentitet och biologi inte stämmer överens spelar ingen roll för de högerextrema. Enligt dessa finns det endast två könstillhörigheter som bestäms av vad man har fötts till. Enligt forskare har transexuella personer funnits i de flesta historiska kulturer och tidsepoker, däribland de nordiska vikingarna.

Bakom hatvågen mot Maria Hansson står flera organiserade högerextremister från bland annat Alternativ för Sverige och fascistiska Nordisk alternativhöger. Enligt högerextremisterna har Maria Hansson ingen rätt att vara med i ett konservativt parti trots att hennes politiska åsikter vilar på en konservativ grund. Anledningen är hennes tidigare könskorrigering.

Flera högerextremister har ägnat sig åt systematisk mobbning, förnedrande kränkningar och lögnaktiga påståenden om att Maria Hansson vill påverka barn till att utredas för könsdysfori. Nu har den pågående hatkampanjen lett till att mängder av konservativa röster börjar gå till motattack mot högerextremisterna.

”Jag är inte så lättskrämd”

Med anledning av det inträffade har Aktuellt Fokus pratat med Maria Hansson som säger att hon inte tänker vara vara tyst.

Hur ser du på de här trakasserierna mot dig?

– Jag tycker det är konstigt, att det finns folk som medvetet vill göra allt för att knäcka andra. Tydligen tror de, att de kan få tyst på mig, men det går inte. Jag är den kvinna jag är, och jag är inte så lättskrämd som AfS-trollen tydligen tror, säger Maria Hansson.

De högerextrema anser att du inte har rätt att kalla dig själv för konservativ. Hur ser du på det?

– De högerextrema som förnekar mig rätten att vara konservativ har ingen aning om vad konservatism är. En av de historiska personer, som företrädde den europeiska konservatism var Winston Churchill. Men det är ju självklart att alt-högern inte gillar Churchill, och därför inte sätter sig in i vad konservatism egentligen är.

– Normalt omnämner jag mig inte som konservativ, eftersom sekter som AfS försöker lurar i folk, att de är representanter för konservatismen. Men fascism och konservatism går inte ihop, säger Maria Hansson.

Du har fått massivt stöd från unga KDU:are. Har du även fått stöd från partiledningen?

– Jag har fått ett suveränt bra stöd från många KDU:are, men även från KDU:s förbundsstyrelse. Jag vet, att det finns många som är överraskade, men det är inte jag, eftersom jag haft kontakt med de flesta av dem tidigare.

– Du frågar om jag fått stöd från partiledningen. Ja, det har jag. Bland annat av Johan Ingerö som ingår i partiledarstaben, men även av Kristdemokrater som sitter i partiets verkställande utskott. Stödet har även kommit från kommun- och regionpolitiker från hela landet.

Enligt Maria Hansson är det stora stödet inget som har överraskat henne.

– Inte heller det stödet överraskar mig, eftersom jag känner de flesta, och vet vart de står i HBT+ frågor. Som medgrundare av, och andra vice förbundsordförande i Öppna Kristdemokrater har jag fått väldigt bra kontakt med partivänner runt om i hela landet.

Det som däremot har överraskat Maria är att M-riksdagsmannen Hanif Bali gick ut till hennes försvar. Det var glädjande att han satte ner foten säger hon.

– Dock fick jag stöd från en person, där jag verkligen blev både förvånad och överraskad. När Hanif Bali sa ifrån mot mobbingen, hade jag väldigt svårt att tro det. Hanif står långt ifrån mig i frågor som rör BUPs könsidentitetsmottagningar och jag har kritiserat en del av saker han skrivit på Twitter. Därför blev jag både förvånad, men även glad när han satte ned foten, säger Maria Hansson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se