Kontakta oss

iFOKUS

Gick Hanif Bali över den bruna gränsen i Almedalen?

Publicerat

den

HÖGERN Vad har en groda, ett så kallat ”OK”-tecken, mjölk och en moderat riksdagsman gemensamt? Hur konstigt det än låter är svaret neofascism – eller rättare sagt den så kallade alt-right-rörelsen.

Historien bakom mjölk-nazismen sträcker sig tillbaka till den beryktade sajten 4chan, ett tillhåll på nätet som närmast kan beskrivas som en regelrätt trollfabrik där i princip allt är tillåtet. Samtliga som skriver på 4chan är inte fascister men däremot har ideologiska neofascister från alt-right-rörelsen valt att utnyttja 4chan i politiskt syfte genom att angripa politiska motståndare.

Ett exempel på det var när anonyma användare på forumet föreslog att man skulle spamma nätet med rykten om att vänstern anser att vita kränker svarta människor genom att dricka mjölk. Detta eftersom det skulle vara okänsligt mot svarta som löper större risk för laktosintolerans än vita. Denna sinnesförvirrade argumenation spreds bland annat genom fejkprofiler som föreställde vänstersinnade på sociala medier.

Trollen började även sprida ut att sympatisörer till alt-right drack mjölk för hylla den vita rasens överlägsenhet, på grund av laktostoleransen.

Mjölkryktet var effektivt. Några mediebolag köpte storyn om det hela, vilket alt-right-rörelsen genast började utnyttja genom att förlöjliga antirasisterna och medierna som spred vidare ryktet – som neofascisterna själva hade startat. Sedan dess har alt-right-rörelsens företrädare gått ut med att mjölk är en symbol för vit identitet.

”OK”-tecknet

Även ”OK”-tecknet som högerextrem rasistsymbol är något som kan spåras till 4chan. Ursprungligen började tecknet spridas 2015, genom alt-right memen ”Pepe the frog”, en meme som vi återkommer till om en liten stund. Idag 2017 är tecknet ett stående inslag i alt-right-rörelsen och används frekvent av rörelsens förgrundsgestalter som exempelvis Nordiska Alternativhögerns ordförande, före detta SD-toppen Christoffer Dulny (på bilden nedan. Med på bilden är även före detta NMR-nazisten Jonas Nilsson).

Christoffer Dulny ståendes i mitten bredvis Jonas Nilsson i Grön tröja (fd Eckeskog) och Marcus ”Golden one” Follin i rosa piké.

Precis som i många andra fall försökte alt-right-sympatisörer spela vänster på nätet. Syftet med 4chan-kampanjen var att försöka få vänstersinnade att framstå som så paranoida och hysteriska som möjligt.

 

Grodan ”Pepe”

”Pepe” är en tecknad groda som förekommer i en rad olika meme-varianter. Grodan har kommit att bli något av en symbol för alt-right-rörelsen. ”Pepe” har funnits kring rörelsen sedan 2015 då några bestämde sig för att grodan skulle börja associeras med den högerradikala nationalismen. Det är ett mål som dom till stor del har lyckats med.

När Nordiska Alternativhögern tar upp nätfenomenet ”Pepe” på sin webbplats beskriver dom grodan som alt-right-rörelsens maskot. Och återigen handlar det om försöka göra narr av antirasister.

”Maskoten för alternativhögern och väldigt anpassningsbar. Ingen valde Pepe att bli vår frontfigur, samtidigt valde alla honom. En perfekt symbol då den kan göras tillräckligt edgy samtidigt som alla antirasister blir fullständigt utskrattade när de ska berätta för andra om faran med “den där nazistiska grodan”.

Moderat riksdagsman hakar på trenden

Trendsättarna inom den så kallade alt-right-rörelsen använder sociala medier som sin främsta arena. På sociala medier kan man följa flera av alt-right-rörelsens toppar och aktivister. Ett gemensamt drag för alla är hur ofta dom framhäver sina så kallade maskotar och andra symboliska saker. Som exempelvis ”OK”-tecken och mjölk.

Någon som tydligen också gillar mjölk är Moderaternas Hanif Bali. Det lät han meddela i en bild till sina följare på sociala medier under politikerveckan i Almedalen då han drack ett glas strax utanför ringmuren i Visby.

Hanif Bali i Almedalen

 

Att Hanif Bali även postade en groda och ett ”OK”-tecken samtidigt är nog bara en ren tillfällighet – enligt honom själv. För Hanif Bali har väl aldrig försökt flirta med fascister?

 

Läs även; Är ok-tecknet på väg att bli en högerextrem symbol? – Sydsvenskan

Got Milk? Neo-Nazi Trolls Sure as Hell Do – Vice

Anti Defamation League

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se