Kontakta oss

KRÖNIKA

Landsbygden är döende

Publicerat

den

https://usercontent.one/wp/aktuelltfokus.se/wp-content/uploads/2016/11/default-image-af.png?v=1.0.5&media=1666031069
KRÖNIKA | Den svenska landsbygden håller på att dö ut. Landsbygdsupproret som spreds runtom i Sveriges storstäder häromdagen var en protest mot dagens utveckling. Samtidigt som det de protesterar emot är något jag känner har existerat så länge jag levt.

Kort om mig så är jag född och uppväxt på den svenska landsbygden där man bodde mitt ute i skogen och närmsta kompis som man umgicks med bodde ungefär en mil bort. De äldre generationerna i min släkt var mjölkbönder men när det kommer till de generationerna som fortfarande är i liv så producerar inte gårdarna något längre utan de är förfallna. Gemensamt med de jag växte upp med är att vi alla ville ta oss ifrån hålorna vi växte upp i. Någon lyckades komma in på en högskola i någon storstad och jag var aktiv inom en sport vilket ledde till sponsring och att jag bott utomlands samtidigt som jag försörjde mig genom sporten.

Av olika anledningar så har jag på senare tid blivit tvungen att flytta hem till landsbygden igen och det var ingen vacker syn. Vad som hänt med de gamla polarna är för tragiska öden för att jag skulle vilja skriva om det. Samtidigt så har de varit en katastrof med arbetslösheten sedan finanskrisen 2009 och fabrik efter fabrik har stängts ner för att aldrig öppna igen. Även bondgårdarna där det en gång var liv finns knappt något kvar utan det är igenväxta fält. De få bönderna som finns kvar är på gränsen till att slita ihjäl sig för småslantar.

Det är likadant om man åker in till den närmsta stan så är centrum också döende. Vart man än går är det igenbommade affärer. De gamla anrika affärerna har rivit och ersatts med moderna lägenheter som står tomma då det inte är någon som vill flytta till en ödestad. Både skatteverket och försäkringskassan har flyttat ut för längesen så har man ärenden dit så får man resa ett tiotal mil om inte mer.

Urbaniseringen och centraliseringen är det som dödar den svenska landsbygden och även de mindre bruksorterna blir förlorare. Redan under min skolgång så stängde de ner den lokala skolan för att tvinga in oss till stan där vi satt ihoptryckta i paviljonger eftersom i själva skolan fanns det inte plats för mer elever. Politikerna däremot tycke ju att de gjort ett genidrag när de lagt ner massa småskolor och sparat pengar åt kommunen. Att det senare skulle leda till att utbildningen var värdelös och att skolan sjönk i statistiken sket de i.

Slutligen har vi ju även de fåtal bönder som finns kvar och kämpar. De har hårda regleringer att följa vilket leder till att de har svårt att producera varor till ett lågt pris. Samtidigt importeras det istället billig skit från utlandet där man inte har en aning om vad som kan finnas i det man köper. Sedan i affären skiter ju kunden i vad det är som köps. Det ligger två köttbitar framme som ser likadana ut och då väljs det billigare alternativet vilket inte blir det svenska. Det är så det ser ut idag och bonde efter bonde får stänga igen sin gård.

I en tid där landsbygdsfrågan knappt existerar så finns det dock andra frågor man borde kunna luta sig åt men det görs det inte ändå. När det kommer till miljöfrågor så är det stora diskussioner om att minska utsläppen. Samtidigt så importeras mat från andra sidan jordklotet och konkurrerar ut de lokala alternativen. Yttrandefriheten är också en aktuell fråga men den handlar om vad som folk får säga men samtidigt ignoreras det att många inte får chansen att yttra sig alls. På landsbygden har man inget att säga om längre och det kommer leda till att vi har ett Sverige där vi inte längre producerar någon mat utan vi kommer vara beroende av att importera ifrån andra länder. Landsbygden är döende och det lutar åt att det inte kommer bli någon räddning heller.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se