Kontakta oss

UTRIKES

VIDEO | Aktivisterna protesterar mot svinfarm på förintelsegravar – Här slår de till mot snabbmatskedjan

Publicerat

den

jollypig

 

UTRIKES | När konsumenterna i tjeckiska Prag skulle handla mat möttes de av ett annorlunda budskap på utvalda förpackningar. ”Producerat av gris, uppväxt på romska förintelseoffers gravar. Olagat.”. Budskapet var från konstnärskollektivet, ”Romska Svarta Pantrarna” och utspelade sig för ett par veckor sedan. Med hjälp av klistermärken och civil olydnad förpackade aktivisterna sedan om produkter från svinproducenten vars farm ligger där koncentrationslägret Lety en gång stod.

Aktivisterna som tillhör det romska konstnärskollektivet säger till den romska nyhetssidan, Romea.cz att aktionen var hemlig och att man höll utkik och filmade allt. Aktionen släpptes för den breda allmänheten på konstkollektivets Facebook-sida den 30 mars. Ett konstgalleri i Prag har nu ställt ut filmerna från aktionen tillsammans med ytterligare ett konstprojekt från romska svarta pantrarna.

Gammal kamp för romska aktivister

Sedan länge har olika romska folkgrupper protesterat mot svinproduktionen på de romska förintelsegravarna. Deras kamp har inte tagits på allvar av myndigheterna. Många romer upplever en stark passivitet från regeringens sida när det kommer till det forna förintelselägret. Redan på 1990-talet lovade regeringen att man skulle köpa ut den aktuella svinfarmen. 2005 tog EU-parlamentet fram en resolution som gick ut på att be den tjeckiska regeringen att flytta svinfarmen från förintelsegravarna. Detta har ej gjorts och romska intresseorganisationer har sedan länge tröttnat på statens antiromska förhållningssätt, bland annat har man valt att blockera svinproducenten.

Koncentrationslägret

Lety var ett koncentrationsläger avsett för romer. Minst 1309 människor hölls i fångenskap. 326 personer mördades och över 500 personer deporterades till Auschwitz. Efter förintelsen har existensen av de romska koncentrationslägren knappt varit känd förutom bland romer själva och exempelvis historiker och andra experter inom förintelsen.

Romska aktivister utanför svinproducenten

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se