Kontakta oss

INRIKES

SvD: Slottsavtalet gjordes upp på fyllan

Publicerat

den

INRIKES   Undrar du också hur Sverigedemokraterna och Moderaterna kom fram till slottsavtalet? Nu har SvD avslöjat att innehållet i avtalet skrevs på fyllan.

Sverigedemokraterna tänkte egentligen rösta nej till Ulf Kristersson men efter en slottsmiddag med de andra högerpartierna gjorde Henrik Vinge och SD en 180 graders sväng och ändrade sig. Det avslöjar den moderata dagstidningen Svenska Dagbladet som har pratat med personer med insyn i förhandlingarna.

Det som fick Sverigedemokraterna att ändra sig var enligt tidningen två informella situationer där man kom fram till delar av slottsavtalet på fyllan.

Gjordes upp på fyllan

Den första situationen skedde när två centrala förhandlare från Moderaterna och Sverigedemokraterna låste in sig på ett hotellrum med en flaska gin och tonic. Därefter nådde förhandlarna en uppgörelse om synen på bristande vandel kopplat till immigranter. Enligt SvD var det Moderaterna som tog fram förslaget.

Den andra situationen uppstod efter att Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch, Oscar Sjöstedt och Henrik Vinge hade hamnat i ett privat rum.

Efter mycket alkohol droppade toppolitikerna, 4till slut var det bara Pehrson och Vinge som satt kvar. I SvD:s avslöjande framgår det att Pehrson och Vinge söp fram tills småtimmarna samtidigt som dom pratade om hur Liberalerna och Sverigedemokraterna ska kunna samarbeta med varandra.

Morgonen efter ska Sverigedemokraternas tidigare aversion, varit som bortblåst, uppger en källa för SvD.

– Då förstod vi varför de så gärna ville åka på internat. De ville skapa en miljö där vi fick väldigt mycket, vilket gjorde att dynamiken i förhandlingen förändrades. Vi har varit närmast att lämna, men det vänds här. Vi hamnar i en sämre förhandlingsposition, för nu kan ingen lämna bordet, säger en sverigedemokrat till Svenska Dagbladet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se