Kontakta oss

UTRIKES

Kurdiska ledaren ”Svenska folket stödjer oss”

Publicerat

den

NATO   Trots att regeringen gör eftergifter för Erdogans islamistiska regim så menar PYD-ordföranden Salih Muslim att kurderna fortfarande har svenska folkets stöd. Det säger han i en ny svensk intervju.

Under onsdagen medverkade Salih Muslim från Demokratiska Unionspartiet (PYD) via videolänk i Svt:s ”30 Minuter”. Tidigare under veckan så attackerade turkiska armén kurdiska samhällen i Norra Syrien.

– Kobane, Derik och Qamishli har bombats av det turkiska flygvapnet. Inklusive sjukhus, elförsörningssystem och andra samhällsstrukturer -till och med skolor! Vi har många skadade och döda. Alla var civila -en var journalist, berättade Muslim i intervjun.

Besegrade terrorsekten IS

2019 så besegrade PYD genom sina väpnade miliser Folkets Försvarsenheter (YPG) och Kvinnornas Försvarsenhet (YPJ) terrorsekten IS. Tidigare i November i år så likställde utrikesminister Tobias Billström Salih Muslims parti med terrorister.

– Vi har nu PYD-kontor på många olika platser – även i Tyskland, Belgien och Frankrike så vi har kontakt med folket. Så varför skulle den svenska regeringen distansera sig från oss?

På frågan om PYD:s förhållande till PKK svarade Muslim:

– De deltog med oss i kampen mot IS och det gjorde även Peshmerga från KDP (Kurdistans Demokratiska Parti i Irak). Alla kurder var delaktiga i segern i Kobane, även PKK. PKK har bidragit med 4000 personer som bekämpade IS tillsammans med oss. Så vi respekterar dem. Men vi har inga organisatoriska band med dem.

Trots det dystra läget så är Salih Muslim fortsatt hoppfull för att Sverige ska svänga om stöd till det demokratiska Rojava:

– Jag tror att alla svenskar redan stödjer oss. (…) Jag vet att svenska folket och den svenska regeringen har principer -och de borde stå upp för dem. Kurderna skadar inga av dessa principer, utan står på samma sida som Sverige.

Läs också: Turkiska flygattacker utförda mot kurdiska städer

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se