Kontakta oss

UTRIKES

PYD-ledare gripen i Tjeckien på Turkiets begäran

Publicerat

den

TJECKIEN/TURKIET Tjeckisk polis har arresterat PYD-ledaren Salih Muslim. Muslim var ledare för Rojava när terrorrörelsen Islamska Staten invaderade regionen. Gripandet har skett på begäran av turkiska regimen.

Den kurdiska ledaren Salih Muslim från Kobane har arresterats av polis i Tjeckien. Uppgifterna bekräftas av det Demokratiska unionspartiet, PYD som han tidigare var ordförande för. Enligt uppgifterna ska arresteringen ha skett på order av Turkiet.

Muslim har rest runt i världen för att diskutera det pågående samhällsbygget i norra Syrien. Turkiet som anser att alla kurdiska organisationer är terrorkopplade har en lång lista på personer som de vill ha utlämnade. I skrivande stund är det oklart om Muslim kommer deporteras till Turkiet.

Muslim var ordförande för PYD mellan 2010-2017. Han är en av de drivande bakom vad som kallas revolutionen i Rojava. Sedan Rojava och andra delar av Norra Syrien befriats av PYDs väpnade gren YPG har de infört ett nytt samhällssystem under principerna av Demokratiskt Konfederalism.

Demokratisk Konfederalism är en frihetlig socialistisk ideologi som inkluderar direktdemokrati, feminism och jämställdhet mellan olika folkgrupper. Det pågående samhällsexperimentet definieras ibland som världens mest progressiva demokrati efter en artikel i New York Times, ett samhällsbygge som förväntas kunna ta demokratin längre fram än västvärlden skrev artikeln.

För en inblick i det samhällsbygge som socialisterna bygger i norra Syrien, se filmerna nedan.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se