Kontakta oss

DEBATT

Kurdo Baksi: Därför bör alla bojkotta Turkiet

Publicerat

den

DEBATT När det internationella samfundet sviker kurderna som besegrade Islamska Staten (Daesh) är det upp till oss andra medmänniskor att ta ansvar och bojkotta Turkiet. Det skrkver samhällsdebattören Kurdo Baksi i sin senaste debattartikel här på Aktuellt Fokus.

Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan bombar för närvarande den kurdiska staden Afrin i det federala kurdiska självstyret i Syrien. Bombningarna började förra helgen och den kurdiska gerillan YPG bekämpar den turkiska armén tappert.

Med all rätt oroar sig världens fyrtio miljoner kurder för vad som ska ske med kurdernas framtid i Syrien.

Hade vi levt i en rättvis värld hade kurderna för länge sedan erhållit sina grundläggande mänskliga rättigheter, som alla andra folk.

Men vi lever inte i rättvis värld. Det kan man lätt konstatera den senaste veckan: Tyvärr har omvärlden slutat ge stöd till kurderna trots att det var kurder som förhindrade spridningen av Daesh globala terrorkalifat och som sett till att du och jag kan åka tunnelbana, dricka öl på en pub eller flyga säkert. Kurder som offrat så många människoliv för tryggheten i världen har nu lämnats ensamma åt sitt öde. Stormakterna USA och Ryssland gömmer sig bakom svårtolkade uttalanden men i själva verket låter de den galne självutnämnde ”sultanen” Erdogan löpa amok eftersom man är rädd att Erdogan ska använda de miljontals syrier som har flytt till Turkiet som ett politiskt vapen. Det som sårar mig mest är att FN och EU knappt höjer rösten när Erdogan bombar kurdiska samhällen i Irak, Syrien och Turkiet. FN:s säkerhetsråd som samlades för Afrin enades om ett ”icke-fördömande” av Turkiets angrepp – behöver jag säga mer än så?

Ett annat faktum som retar mig är att omvärlden vägrar se vad Erdogan håller på med. Erdogan hyser stor-ottomanska drömmar som går ut på att ockupera stora delar av världen och islamisera områden och utropa sig till kalif så småningom.

Ett annat problem som världssamfundet blundar för: Erdogan är ett reellt hot mot den internationella säkerheten. Erdogan finansierar jihadistiska/salafistiska grupper i Syrien och andra länder. Erdogans islamistiska politik i Turkiet har lett till att flera miljoner turkar hyser sympatier för terrorsekten Daesh. Tro det eller ej, Daesh som har nästan eliminierats i Irak och Syrien, är som starkast i bland annat Turkiet just nu!

Att internationella organ och stater inte tar sitt ansvar betyder inte att vi medmänniskor inte ska agera. Varje människa med hjärtat på rätt sida har ett ansvar. Det är viktigt att markera sitt missnöje mot Erdogans Turkiet och stå på de förtrycktas sida.

Ett sätt att bekämpa Erdogan och regimens statskassa är att vägra semestra i Turkiet. Varför ska du ge pengar till en stat som använder dina pengar till att mörda oskyldiga människor i Turkiet, Irak och Syrien?

Har du bokat en semester till Turkiet? Avboka den genast. Har du planer på att semestra i Turkiet men inte bokat någon resa? Stanna hemma eller åk till ett annat land som är demokratiskt!

Kurdo Baksi – samhällsdebattör
redaktionen@aktuelltfokus.se